Reklamı Geç
5 saniye kaldı
SANİYELİ REKLAM SOSYAL MEDYA TAKİP ET
QR KODU site sol kule
sağ dik reklam tweter takip et

29 Mart 2024, Cuma

BEŞİKTAŞ MEDYA GRUP - Uluslararası Basın Yayın Platformu

Kritik dönemler! Türkiye'de yoğun bakımlar yüzde 66 doldu

Kritik dönemler! Türkiye'de yoğun bakımlar yüzde 66 doldu

Corona virüsü salgınıyla ilgili açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Türkiye genelinde erişkin doluluk oranı yüzde 48,5. Yoğun bakım doluluk oranı yüzde 66. Solunum cihazı doluluk oranı yüzde 33" dedi. Koca okulların durumyla ilgili ise "Eğitimle ilgili daha önce de ilan edildiği şekilde 21 Eylül Pazartesi günü hazırlık ve 1. sınıfların eğitimi başlıyor. Nasıl bir eğitim süreci tedbir alınması gerektiği detaylandırıldı" ifadelerini kullandı.

Edinilen bilgilere göre; Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, corona virüsü salgınıyla mücadelede İzmir, Manisa, Aydın, Muğla, Uşak ve Denizli'deki son durum ile Türkiye geneliyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Hastanelerdeki yoğun bakım doluluk oranlarını paylaşan Bakan Koca, okulların durumuyla ilgili de açıklamalarda bulundu.

“HIZLI HASTA ARTIŞINDAN KAYNAKLANAN SORUNLARI TESPİT ETTİK”

Koca, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

* Ülkemiz dünyanın tecrübelerini dikkatli izleyerek kendi tedavi protokollerini geliştirmiştir. Hastane bakımları sayesinde tedavi bakımından en başarılı ülkeler arasına girmiştir.

* Can kayıplarımızı düşük seviyelerde tutmayı başardık. Rakamlar son aylarda tekrar yükselmeye başladı. Hızlı hasta artışından kaynaklanan sorunlar tespit ettik.

* Tedbirleri yurt çapında yaygın olarak uygulamaya çalışıyoruz. İzmir’i merkeze alarak Aydın, Muğla, Denizli ve Uşak illerimizin sağlık yöneticileriyle salgınla mücadelemizi değerlendirdik.

HASTANELERDEKİ DOLULUK ORANLARI AÇIKLANDI

* İzmir’de vaka sayımızda yüzde 42, son hafta ise yüzde 10 oranında gerçekleşti. Aydın’da son bir haftada yüzde 5 oranında düşüş görüyoruz.

* Manisa’da son bir ayda yüzde 30 olan vaka artışı, son bir haftada stabil görüldü.

* Muğla’da vaka sayımız stabil seyrediyor. Denizli’de yüzde 60 oranında artış görüyoruz. Uşak’ta da yüzde 40 vaka artışı görüyoruz.

* İzmir’de erişkin yatak doluluk oranı yüzde 46. Yoğun bakım doluluk oranı yüzde 75, solunum cihazı doluluk oranı yüzde 45.

* Aydın’da yatak doluluk yüzde 42, yoğun bakım yüzde 63, Aydın’da 42 erişkin yoğun bakım yatağı ilave ediyoruz.

* Muğla’da yatak doluluk yüzde 43. Yoğun bakım yatak sayımıza 32 ünite ilave ediyoruz.

* Uşak’ta erişkin yatak doluluk oranı yüzde 39, yoğun bakım yüzde 56, solunum cihazı yüzde 17. Uşak’ta 20 tane ilave ediyoruz.

* Türkiye genelinde erişkin doluluk oranı yüzde 48,5. Yoğun bakım doluluk oranı yüzde 66. Solunum cihazı doluluk oranı yüzde 33.

* Genel anlamda bir sorun olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Bizim birincil önceliğimiz hasta sayısının artışını yani bulaşmayı durdurmaktır. Aksi durumda hastane, ilaç, malzeme, kapasiteye arttırmaya yönelik tedbirler bir süre sonra çözüm olmayacaktır.

* Filyasyon salgınla mücadelenin temel aksını oluşturmaktadır. İzmir’de filyasyon yapan ekibimizin sayısını 460’a çıkardık, Aydın’da 130’a, Muğla’da 120’ye çıkarmış olduk. Manisa ilimizde filyasyon ekibimizi 220, Uşak’ta 55’e, Denizli’de 220’ye çıkardık.

“HASTA SAYILARIMIZ DÜNYA ORTALAMASININ ALTINDA”

* Toplum sağlığını tehdit eden davranış izolasyonda kalması gereken kişilerin evlerinden çıkanların toplum içine karışmasıdır. Bu kişileri yurtlarda izolasyona almaya başladık. Toplumun sağlığı açısından kabul edilebilir bir durum değildir.

* Halk sağlığını koruma adına ciddi müeyyideleri gerektirir. Bu konuda lütfen hassas olalım. Her yanlış hareketi ceza tehdidi ile önlemeyi istemiyoruz.

* Alacağımız tedbirlerle bir tek hasta kalmayıncaya kadar birlikte mücadeleye devam edeceğiz. Ülkemiz hastalığın tedavisinde erken tedaviye başlamasıyla hasta yönetimini başarıyla sürdürmektedir.

* Hasta sayılarımız dünya ortalamasının altındadır. Bu hususta olağanüstü gayret gösteren sağlık çalışanlarına minnet borçluyuz. Şüpheniz olmasın siz neler hissediyorsanız, bu mücadelede her gün hayatlarını riske atanlar sizinle aynı şeyleri hissediyor. Sizin için aynı şeyleri istiyor.

* Medyada çıkan bazı haberler nedeniyle bazı testleri yaptırmak, gerekmediği halde bazı ilaçları almak, hastaneye yatmak amacıyla başta hekimlerimiz olmak üzere sağlık çalışanlarına ısrarda bulunan vatandaşlarımızı görüyoruz.

* Sağlık personelimizi hırpalayanları görüyoruz. Bu olay bizi yürekten üzüyor. Fedakarlığımızı sorgulatıyor. Bu davranışlara duyarlı her vatandaşımızın karşı çıkması, kınaması gerekiyor.

OKULLARIN DURUMUYLA İLGİLİ AÇIKLAMA

* Eğitimle ilgili daha önce de ilan edildiği şekilde 21 Eylül Pazartesi günü hazırlık ve 1. sınıfların eğitimi başlıyor. Nasıl bir eğitim süreci tedbir alınması gerektiği detaylandırıldı.

* 2+5 gün şeklinde bir uygulama önerisi yapılmıştı. 5 günlük zaman diliminde belirtilerin çıkma ihtimali düşünülerek şekillendirilmişti. 3 hafta sonrası dönem içinde daha önce kademeli geçişin olacağı ilan edilmişti. 3 hafta sonrası için salgının seyrine göre Bilim Kurulunun değerlendirilmesi olacak. O durumda salgının seyrine göre bunun duyurusu yapılmış olur.

“13 TANE AŞI ÇALIŞMASI SÖZ KONUSU”

* Aşı denemelerinde özellikle dünyada şu an faz 3 çalışmasına gelmiş olan 9, uygulaması başlamış olan 6 aşı çalışması var. Bu çalışmaların 2 tanesi için Türkiye’de de izin verildi faz 3 çalışması için.

* Üçüncüsü için de Rusya’da üretilen bir aşının müracaatı söz konusu. Burada temelde biz bir deneme yapmıyoruz. Aşı çalışmasında prekilinik çalışmalar yapılır, fare, maymun benzeri hayvan çalışması yapılır. Faz dönemleri insan üzerine yapılan çalışmaların olduğu dönemdir.

* Biri Faizer’in biri de Çin’in Sinovak çalışmasıydı. Bununla ilgili çalışmaları Bilim Kurulumuz yeterli gördü ve izin verdi. Biri Hacettepe’de başladı. 23 merkezde bu yapılıyor olacak. Başta bin 200 kişi üzerinde yapılıyor olacak, devamında 12 bin, 13 bin kişi üzerinde yapılması hedefleniyor.

* İzin verirken şunu hedefledik, aşıya erken dönemde erişmek istiyoruz. Aşının bizim vatandaşımızın üzerinde etkili olup olmadığını bilerek ona göre aksiyon almak istiyoruz.

* Bunun dışında kendi aşı çalışmalarımız var. 13 tane aşı çalışması söz konusu. İki tanesi hayvan aşamasını geçmek üzere. Önümüzdeki aylar faz 1 çalışmasına geçme noktasında bir dönemi görmüş olacağız. Tahminim gelecek yılının ilk yarısında bizim aşıda ilerleme olacağını rahatlıkla söyleyebilirim.

* Biz sadece bir yere bağlı kalarak değil, bu aşının çıktığı erken dönemde erişmek istiyoruz. Birçok üretici ile yakın işbirliği içindeyiz. Rusya, Çin, İngiltere dahil olmak üzere.

Editör: Haber Merkezi

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

Haber Yorumları

Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

yükleniyor
yukarı çık