Reklamı Geç
5 saniye kaldı
SANİYELİ REKLAM SOSYAL MEDYA TAKİP ET
QR KODU site sol kule
sağ dik reklam tweter takip et

17 Nisan 2024, Çarşamba

BEŞİKTAŞ MEDYA GRUP - Uluslararası Basın Yayın Platformu

İmamoğlu'na siyasi yasak mı geliyor?

İmamoğlu'na siyasi yasak mı geliyor?

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'na verilen 4 yıl 11 ay hapis cezasının Yargıtay tarafından onanması ve siyasi yasak da getirilmesinin ardından, dikkatler İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun yargılandığı davaya çevrildi.

Edinilen bilgilere göre; İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun, 13 bin oy fark ile kazandığı 31 Mart seçimlerinin iptal edilmesinin ardından yaptığı basın açıklamasında YSK başkan ve üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davada mütalaa açıklanmıştı.

Cumhuriyet savcısı, Ekrem İmamoğlu'nun “kurul halinde çalışan kamu görevlilerine karşı görevlerinden dolayı alenen zincirleme şekilde hakaret” suçundan 4 yıl 1 aya kadar hapis cezası istemiyle cezalandırılmasını talep etmişti. Mütalaada, İmamoğlu hakkında ‘siyasi yasak' anlamına gelen Türk Ceza Kanunu'ndaki (TCK) 53. maddenin uygulanması da istenmişti.

KARAR DURUŞMASI 1 HAZİRAN'DA

İmamoğlu'nun Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılandığı davanın 1 Haziran'da yapılacak duruşmasında karar çıkması bekleniyor.

YSK BAŞKAN VE ÜYELERİ ŞİKAYETÇİ OLMADI

Öte yandan Ekrem İmamoğlu'nun avukatı Kemal Polat, dönemin YSK Başkanı Sadi Güven ve YSK üyelerinin şikayetçi olmadıklarını ve Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesindeki davaya katılmaya yönelik beyanda bulunmadıklarını kaydetmişti.

İMAMOĞLU DA ‘HUKUKA GÜVENMEK İSTİYORUM' DEMİŞTİ

Canan Kaftancıoğlu'nun hapis cezasının onanması ve siyasi yasak uygulanmasının ardından kendisinin yargılandığı davanın sorulması üzerine İmamoğlu,

“Ben hukuka güvenmek, hukuka inanmak, memleketin adalet sistemine, her şeye rağmen, alınan bir takım ne yazık ki hukuksuz kararlara rağmen, doğru bir kararın alınmasına inanmak istiyorum; onu yaşamak istiyorum. Yani uydurma bir süreçle, aynen işte bu tavrın, yani havalimanını o kıran tavır, hukuku da katır kutur kıran, yok eden tavrın sona ermesini istiyorum. Temennim bu. Göreceğiz. Ama bunların hepsi artık ülkemizde doğal hale geldi. Ama mücadelemizi en üstün bir biçimde devam ettireceğiz” şeklinde konuşmuştu.

İBB’DEN AÇIKLAMA

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'ndan (İBB) İmamoğlu aleyhine açılan ve karar beklenen dava ile ilgili açıklama yapıldı.

Açıklamada davanın kronolojisi anlatılarak şu ifadeleri kullandı:

*Hatırlanacaktır, Bakan Soylu gerek 31 Mart İstanbul seçimleri sürecinde gerekse de 6 Mayıs 2019 tarihinde seçimlerin iptali ve yeniden seçim kararının alınması sürecinde canla başla çalıştı.

*Büyükçekmece ilçesinde sandık görevlilerinin kovuşturulması ile ilgili siyasi kararlar alıp uyguladı.

*Kamuoyuna gerçeklere aykırı onlarca beyanatta bulundu. İptal edilen seçimde İçişleri Bakanı sıfatıyla Ekrem İmamoğlu'nun rakibinin yanına gitti ve kamu gücünü kullanarak her anlamda destek oldu.

*Seçimlerin iptal edilmesi gerektiğini fikrini her ortamda savunarak haksız ve hukuksuz iptal kararının çıkarılması yönünde yoğun çabalar gösterdi.

“YSK'YA YÖNELİK KAST SÖZ KONUSU DEĞİL”

*İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu bunları eleştirmiştir. Seçimde haksızlığa uğradığı için 13 binlik oy fark 810 bine çıkmıştır. Tamamen yasal seçimleri iptal ettirerek yeniden seçime gidilmesi bu sonucu doğurmuştur.

*Bakan Soylu'ya yönelik sözlerle dikkat çekilmek istenen noktanın bu olduğu açıktır. Seçim sonuçlarını değiştirmeye yönelik haksızlık ve hukuksuzluğa öncülük eden bir bakanı eleştirdi diye cezalandırılmak istenmesi de bir başka haksızlıktır.

*Yapılan açıklama Bakan Soylu'nun yakışıksız sözünün kendisine iadesinden ibarettir. Yüksek Seçim Kurulu'na veya üyelerine yönelik herhangi bir söz ve kast söz konusu değildir.

“AMAÇ İMAMOĞLU'NU SİYASİ HAKLARDAN MAHRUM ETMEK”

Açıklamada, 1 Haziran 2022'de karar verilmesi beklenen davada İmamoğlu'nun “31 Mart’ ta seçimi iptal edenler ahmaktır” seklindeki söyleriyle YSK üyelerine alenen hakaret ettiği, kurul üyelerinin onur, şeref ve saygınlığını rencide edecek nitelikte olduğu iddia edilerek cezalandırılmasının talep edildiği anımsatıldı. Davanın hukuki değil siyasi olduğu, amacın İmamoğlu'nu siyasi haklardan mahrum etmek olduğu vurgulanan açıklama şunlar kaydedildi:

*Özetlendiği gibi, Ekrem İmamoğlu kendisine hakaret eden bir siyasiye yine kendi sözleriyle cevap vermiştir.

*İmamoğlu'nun ne esas olarak ne de biçim olarak YSK üyelerini hedef alması söz konusu değildir.

*Dolayısıyla söz konusu dava, mesnetsiz bir davadır; hukuki değil, siyasi bir davadır. Bakan Soylu bir kamu görevlisi olan İBB başkanına hakaret ederek süreci başlatmıştır.

*Bu davayla 2019 İstanbul seçimlerinde ortaya çıkan sonucu ve seçmen iradesini kabul edemeyenler, konuşmanın özünü değiştirerek siyasi bir dava açılmasını sağlamışlardır.

*Amaç, hukuku siyasi rakiplerine karşı bir kez daha silah olarak kullanmak ve bu yolla Ekrem İmamoğlu'na engel olmaktır.

*Kararla İmamoğlu aleyhinde siyasi yasaklılık hükmü oluşturmak ve önümüzdeki seçimlerden elemektir.

NE OLMUŞTU?

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu arasında “ahmak” polemiği yaşanmıştı. Soylu, 31 Mart seçiminin iptalinin ardından Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi için Fransa'ya giden İmamoğlu'na “Avrupa Parlamentosu’na gidip, Türkiye’yi gidip şikayet eden ahmağa söylüyorum. Yazıklar olsun bu milletin sana verdiğine. Kursağından geçenlere yazıklar olsun” demişti. İmamoğlu da “31 Mart’ta seçimi iptal edenler ve dünyada, Avrupa’da, onların gözünde nereye düştüğümüz noktasında, o olan şeylere, biten şeylere baktığımızda, tam da işte 31 Mart’ta seçimi iptal edenler ahmaktır. Önce ona bir odaklansın” karşılığını vermişti.

Editör: Haber Merkezi

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

Haber Yorumları

Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

yükleniyor
yukarı çık