Reklamı Geç
5 saniye kaldı
SANİYELİ REKLAM SOSYAL MEDYA TAKİP ET
QR KODU site sol kule
sağ dik reklam tweter takip et

28 Nisan 2024, Pazar

BEŞİKTAŞ MEDYA GRUP - Uluslararası Basın Yayın Platformu

İçimiz yandı!

İçimiz yandı!

Türkiye'de 21 ilde çıkan 63 orman yanınında 20'sini söndürme çalışmaları devam ederken, yangınların en yoğun görüldüğü yerlerden Antalya'nın Manavgat ilçesinde üç kişi, Muğla'nın Marmaris ilçesinde ise bir kişi yaşamını yitirdi. Antalya'da yangından olumsuz etkilenen 183 kişinin hastaneye başvurduğu açıklandı.

BBC Türkçe'den edinilen bilgilere göre; resmi açıklamalara göre, çıkan orman yangınlarından 43'ü kontrol altına alınırken, 20 yerde ise yangınlar devam ediyor.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, dün akşam saatlerinde Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Adana'da altı, Osmaniye'de iki, Antalya ve Mersin'de dörder, Muğla'da üç yer ile Kayseri'nin Yahyalı ilçesindeki yangınları kontrol altına alma çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

Pakdemirli, "Yangınların sebebiyle ilgili çok yönlü soruşturma ve araştırma ilgili kolluk kuvvetleri ve adli mercilerle yapılıyor" dedi.

Yangınlarla ilgili hasar tespit çalışmalarının başlatıldığı da açıklandı.

Pakdemirli, yangınlara iki insansız hava aracı, üç uçak, 38 helikopter, bir insansız helikopter, 680 arazöz ve 4 bin personelle müdahale edildiğini duyurdu.

Türk Hava Kurumu da yaptığı açıklamada, Manavgat dahil çeşitli bölgelerde üç yangın söndürme uçağı, 15 helikopter ve iki yangın söndürme helikopteri ile müdahale ettiklerini belirtti.

Manavgat’ta yerleşim yerlerine kadar ulaşan orman yangını, çok sayıda vahşi hayvanın ölümüne de yol açtı. Bölge halkının evlerini tahliye etmesi sonucu geride kalan çiftlik hayvanları da ya dumandan etkilenerek ya da alevler arasında kalarak öldü.

Manavgat, Marmaris ve Bodrum'da yangınlar yerleşim yerlerini tehdit etmeye başladı. Bazı köy ve mecralar ile turistik tesislerin bazıları tahliye edildi. Ayrıca binlerce hayvanın telef olduğu belirtildi.

63 yangından 43’ü kontrol altına alındı

Tarım ve Orman Bakanlığı, yurt genelinde 2 günde meydana gelen 63 yangından 43'ünün kontrol altına alındığını 20'sinin devam ettiğini duyurdu. 

Sözcü'den edinilen bilgilere göre; iki günde Adana'da 20, Antalya'da 10, Mersin'de 7, Muğla'da ve Osmaniye'de 4, Kilis ve Kastamonu'da 2 yangın meydana geldiği açıklandı. Kayseri, Manisa, Kütahya, Balıkesir, Kahramanmaraş, Kocaeli, Kastamonu, Sakarya, İstanbul, Hatay, İzmir, Diyarbakır, Karaman'da da yangınlar meydana geldi.

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın saat 23.00 itibarıyla paylaştığı verilere göre;

* Adana'da 20 yangından 6'sı devam ediyor.

* Antalya'da 10 yangından 4'ü devam ediyor.

* Mersin'de 7 yangından 4'ü devam ediyor.

* Muğla'da 4 yangından 3'ü devam ediyor.

* Osmaniye'de 4 yangından 2'si devam ediyor.

* Kayseri'nin Yahyalı ilçesindeki yangın devam ediyor.

* Diğer yerlerdeki yangınlar kontrol altına alındı.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de yangınların durumuna ilişkin, “Bu savaşta başta orman kahramanlarımız, kamu kurumlarımız ve tüm halkımız; cansiparene, özenle, tüm gücümüzle geleceğimiz için savaşıyoruz. Tüm Türkiye’nin duaları bizimle. Canımız yanıyor. Söndüreceğiz” açıklamasında bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan yangınlarla ilgili açıklama

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, orman yangını yaşanan bölgede bulunan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşerek bilgi aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaraların sarılması için vatandaşların yanında olduklarını ifade etti.

İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre; Cumhurbaşkanı Recep Erdoğan, orman yangınlarının kontrol altına alınması çalışmalarını yakından takip ediyor.

Erdoğan, orman yangını yaşanan bölgede bulunan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile telefonda sürekli görüşerek, yangınların kontrol altına alınmasına ilişkin yürütülen çalışmalar ve gelişmeler hakkında anlık şekilde bilgi alıyor.

Yangınlarda hayatını kaybeden vatandaşlara Allah’tan rahmet dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, yangından etkilenen bölgelerdeki halka geçmiş olsun temennilerini iletti.

Yangınların kontrol altına alınması ve tamamen söndürülmesi için devletin tüm imkanlarıyla seferber olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaraların sarılması için vatandaşların yanında olduklarını ifade etti. 

Rusya’nın Türkiye Büyükelçiliği'nin sosyal medya hesabı üzerinden yapılan paylaşımda "Türkiye’nin güneyinde çıkan orman yangınlarının en kısa sürede ve en az hasarla söndürülmesini temenni ederiz" denildi. Açıklamada "Yangın bölgesinde 3 Rus ‘Be-200’ yangın söndürme uçağı, Türk tarafına yardım etmektedir” ifadeleri kullanıldı.

Türkiye'nin birçok bölgesinde çıkan orman yangınlarıyla mücadele sürüyor. Dost ülkeler Azerbaycan ve Ukrayna'dan destek mesajları gelirken, Ukrayna'nın Türkiye'ye göndereceği yangın uçaklarının yola çıktığı duyuruldu.

Kılıçdaroğlu, yangın bölgesine gidiyor

CHP lideri Kılıçdaroğlu İstanbul programını iptal ederek, orman yangınından etkilenen Antalya ve Muğla'ya gidecek. CHP lideri Kılıçdaroğlu sırasıyla, Manavgat, Marmaris ve Bodrum’da, orman yangınlarından etkilenen bölgelerde incelemelerde bulunacak.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, eski Dışişleri Bakanı Prof. Turan Güneş'in eşi Nermin Güneş için düzenlenecek cenaze töreninin ardından sırasıyla, Manavgat, Marmaris ve Bodrum'da, orman yangınlarından etkilenen bölgelerde incelemelerde bulunacak.

Nermin Güneş için düzenlenecek cenaze töreni ise, Zincirlikuyu Camii'nde saat 13:16’da gerçekleştirilecek. Kılıçdaroğlu, cenaze töreninin ardından, Manavgat, Marmaris ve Bodrum'da, orman yangınlarından etkilenen bölgelerde incelemelerde bulunacak.

Söndürme çalışmalarına yardım eden bir kişi hayatını kaybetti

Marmaris'te söndürme çalışmalarına gönüllü olarak ikmal yardımı yapan Şahin Akdemir'in motosikletiyle kaza yaparak vefat etmesi ilçeyi yasa boğdu.

Son olarak yangının Marmaris'e 19 kilometre mesafedeki Osmaniye Mahallesi’nde çok sayıda evi kül ettiği ve Çam Balı Müzesi'ni de yaktığı öğrenildi. Yangının Turunç'un Dereözü Mahallesine kadar çıktığı bildirildi. Dereözü Mahallesi’nde yön değiştiren yangının Osmaniye Mahallesi'ne yönelerek 5 evi kül ettiği öğrenildi.

Muğla'nın Marmaris ilçesi İçmeler Mahallesi’ndeki yangın devam ediyor. Bölgede bulunan oteller tahliye ediliyor. Mahallede bulunan bir benzin istasyonunun çevresindeki ağaçların da yanmaya başlaması büyük tehlike yarattı.

Mersin'deki büyük yangına müdahale etmek amacıyla Muğla bölgesindeki bazı helikopterlerin de Mersin'e gönderilmesi nedeniyle Orman Bölge Müdürlüğü yangına hazırlıksız yakalandığı belirtiliyor. 

Yangına ilk olarak vatandaşlar ve itfaiye ekipleri ile Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı arazözler müdahale etti. Fakat yangın iki noktadan ayrı istikametlere doğru yayılmayı sürdürdü.

 

Özellikle İçmeler Mahallesi'ne doğru olan yangın rüzgarın da etkisiyle kısa sürede İçmeler'e kadar uzandı.

Alevlerin yerleşim merkezine yanaşmasıyla birlikte oteller bölgesi olarak bilinen Siteler Mahallesi ve İçmeler Mahallesindeki çok sayıda özel konut ile evler boşaltıldı. Yangına hava ve karadan müdahale yapıldı. 

Yangının büyümesine etken olarak hava sıcaklığının 45 derecelerde olması ve nem miktarının düşüklüğü gösteriliyor. Bu nedenle de kuru otların çıra gibi süratle yanarak yangını başka alanlara da yaydığı belirtiliyor.

Yangından kurtarmaya çalıştığı hayvanlara seslendi: Ne olur gelin

Antalya'nın Manavgat ilçesinde dün öğle saatlerinde başlayan yangında yüzlerce ev kullanılmaz hale geldi. Felaketi yaşayan şehirde bir çiftçinin hayvanlarını kurtarmaya çalıştığı görüntüler gündem oldu. "Ölürsem bu videoyu izleyin" diyen çiftçinin hayvanlarına "Ne olur gitmeyin" yakarışları yürek parçaladı.

Hayvanlara ücretsiz bakım

Marmaris Belediye’si sosyal medya hesabından ilçedeki tüm veterinerlerin yangından etkilenen hayvanları ücretsiz tedavi edeceğini duyurdu. Paylaşımda “Değerli vatandaşlarımız, yaşadığımız yangın felaketinden etkilenen can dostlarımızı ilçemizdeki tüm veterinerler ücretsiz olarak tedavi edecektir. Yangından etkilenen kaplumbağa, kuş, kirpi gibi orman canlısı, sahipsiz kedi, köpek bulursanız lütfen en yakın veterinere götürünüz.” ifadelerine yer verildi.

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Deniz Kuvvetleri'ne ait İHA ile havadan anlık görüntü aktarımı yapılarak yangın söndürme çalışmalarının koordinasyonunun sağlandığını belirtti. Bakanlık, o anlara ilişkin görüntüleri sosyal medyadan paylaştı.

Marmaris'i 2 çocuk yaktı iddiası

Marmaris'te bir kişinin hayatını kaybettiği orman yangını devam ediyor. Yangını çıkardığı iddiasıyla 10 yaşlarında 2 çocuğun pedagog eşliğinde ifadeleri alındı. Çocukların, "Kitap yakıyorduk, alev çoğaldı. Kola şişesine su doldurup söndürmek istedik. Sönmedi. Biz de kaçtık" dediği öğrenildi.

Editör: Haber Merkezi

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

Haber Yorumları

Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

yükleniyor

Anket

YAYINLARIMIZI GÜVENİLİR BULUYORMUSUNUZ?..

yukarı çık