Reklamı Geç
5 saniye kaldı
SANİYELİ REKLAM SOSYAL MEDYA TAKİP ET
QR KODU site sol kule
sağ dik reklam tweter takip et

29 Mart 2024, Cuma

BEŞİKTAŞ MEDYA GRUP - Uluslararası Basın Yayın Platformu

Erdoğan: Türkiye-Ermenistan ilişkilerinde yeni bir sayfa açılabilir

Erdoğan: Türkiye-Ermenistan ilişkilerinde yeni bir sayfa açılabilir

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’den dönüş yolunda uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Edinilen bilgilere göre; Ermenistan’ın Dağlık Karabağ işgaliyle birlikte 1993’te sınırları kapatan Türkiye’nin, işgalin bitişinin ardından “Ermenistan ile ilişkilerinde yeni bir sayfa açılabileceğini” söyledi:

"Üzerinde çalıştığımız altılı platform herkes için kazan-kazan imkânı sağlayacak bir girişimdir. Ermenistan da bu sürece katılır ve olumlu adımlar atarsa Türkiye-Ermenistan ilişkilerinde de yeni bir sayfa açılabilir. Yeni imkanlar doğduğu takdirde şüphesiz ki burada Ermenistan’ın kazancı da ciddi manada artacaktır. Bundan en çok da Ermenistan kazanacaktır."

"Sayın Putin buna olumlu yaklaşıyor. Aramızdaki telefon görüşmesinde, benim kanaatimin ne olacağını sordu. Ben de ‘Sayın İlham Aliyev buna olumlu yaklaştıktan sonra benim açımdan da buna olumlu yaklaşmak önemlidir’ dedim. Hatta burada Gürcistan da gündeme geldi. Kendilerine, buradaki basın toplantısında da ifade ettiğim gibi, ‘Eğer Ermenistan bu süreci olumlu istikamette geliştirecek olursa, biz kapalı olan kapılarımızı da Ermenistan’a açarız. Çünkü bizim tek derdimiz, özellikle halklar arasındaki bölgesel barışa bir destek sağlamaktır. Burada da biz bölgesel barışı düşünüyorsak, bunu ele alıyorsak ve bu altılı platform bunu getirecekse, bize düşen görev de zaten bu kapıları açmaktır.’ dedik. Sayın Putin de bundan çok çok memnun oldu. İlham Aliyev kardeşimiz de ‘Siz ne derseniz ben ona uyarım’ dedi. Bu şekilde mutabık kaldık.”

“Macron bir siyaset acemisidir”

Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’u da Libya ve Doğu Akdeniz’de yaşanan gerilimde Türkiye’ye yönelik aldığı tutum sebebiyle eleştirdi:

"Orada bizim bir sivil gemimize saldırma ve bu sivil gemimize bir suç isnat etme yoluna gitti. Halbuki hiç alakası yok. Ama ‘Oradan ben nasıl Türkiye’ye bir çamur atarım?’ hesabı yaptı. Her şey ortaya konuldu, açıklandı ama o buna rağmen çeşitli ülkelerle irtibatlar kurarak oradan bize çamur atmaya kalkıştı. Tutmadı tabi. Yani Macron böyle bir karakter."

"Dolayısıyla şu anda Azerbaycan’la ilgili attığı adımlarda da hesapları burada da tutmadı. Özellikle Sayın Aliyev buradaki duruşuyla Macron’un hesaplarını alt üst etti. Bunun zararı kime olacak? Fransa’ya olacak. Niye? Fransa bugüne kadar attığı adımlarla ilgili, örneğin çeşitli anlaşmalar vesaire dışında, belki Azerbaycan-Fransa ilişkilerini bitirmiş olacak. Siyasi acemilik budur. Siyasetin acemiliği budur. Macron da bir siyaset acemisidir. Zaten şu andaki tüm kamuoyu araştırmalarında da kendisini bitirmiş durumdadır."

ABD Temsilciler Meclisi’nden geçen savunma bütçesinde Türkiye’ye yönelik CAATSA yaptırımları da bulunuyor. Senato’dan da geçmesi halinde en hafif maddeleri Trump’ın onaylaması ya da Senato’ya gitmeden Trump’ın Türkiye’ye yönelik yine kısıtlı yaptırımlar açıklaması bekleniyor.

Erdoğan, bunlarla ilgili soruya da, ABD’nin bu adımını “NATO’daki çok önemli bir ortağına yapılan saygısızlıktır” diyerek yanıt verdi:

"Gerek Sayın Trump döneminde gerek Sayın Obama döneminde her zaman iftiharla “Türkiye gibi bir NATO ülkesine sahibiz” denilirken, şu anda Amerika’nın kalkıp CAATSA diye bir olayla Türkiye’yi karşı karşıya getirmesi, bir defa NATO’daki çok önemli bir ortağına yapılan bir saygısızlıktır. Ben olaya böyle bakıyorum."

"Şu anda Trump bu işi bırakmadan bu hangi konuma varır onu bilemiyorum ama ben 4 yıllık Trump döneminde Amerika ile herhangi bir sıkıntılı iletişim kurmadım. Tam aksine çok daha olumlu adımlar attım birçok konuda. Amerika’da devir teslim yapıldıktan sonra herhalde akışı çok daha iyi göreceğiz."

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun bütçe görüşmeleri sırasında TBMM kürsüsünden yaptığı konuşma sırasında “aday ol” çağrılarına “Aday olup olmayacağımı size kim söyledi” yanıtını vermesi için Erdoğan, “Hani bizde güzel bir laf var ya; “Gaza geldi” diye. Orada da gaza geldi. Gazı hayırlı olsun.” yorumunu yaptı.

Kılıçdaroğlu'nun dinlendiği iddiasına ilişkin ise "Seni kim, nerede, ne zaman dinlemiş? Yargıya anlat. Ona göre de gereği yapılır." diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

Haber Yorumları

Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

yükleniyor
yukarı çık