Reklamı Geç
5 saniye kaldı
SANİYELİ REKLAM SOSYAL MEDYA TAKİP ET
QR KODU site sol kule
sağ dik reklam tweter takip et

19 Nisan 2024, Cuma

BEŞİKTAŞ MEDYA GRUP - Uluslararası Basın Yayın Platformu

Dünyanın gözü bu görüşmede

Dünyanın gözü bu görüşmede

İdlib'de artan gerilim sonrası dünyanın gözü kulağı bugün Moskova'da. İşte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki görüşmede öne çıkması beklenen konular... Sözcü'den edinilen bilgilere göre; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün Moskova’da Rusya Lideri Vladimir Putin ile yapacağı görüşme için Ankara Esenboğa’dan 10:35’te hareket etti.

Erdoğan’la beraber Rusya’ya giden heyette, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı Hakan Fidan, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, AKP Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal ve AKP Sözcüsü Ömer Çelik yer aldı.

Kritik görüşmede masada dört ana başlık bulunuyor:

– İdlib’deki Türk gözlem noktaları,
– M-4 ve M-5 karayollarının durumu,
– İdlib şehir merkezinin akıbeti,
– Bölgedeki cihatçı terör örgütü üyeleri ile ılımlı Esad rejim muhaliflerinin birbirinden ayrılması.

Gözlem noktaları vurgusu

Türkiye, İdlib’de Astana süreci ve Soçi mutabakatları çerçevesinde oluşturulan Türk gözlem noktalarının tümünün korunmasından yana. Bu gözlem noktaları dikkate alınarak, Rejim ordusunun Türk gözlem noktalarını da kuşatacak şekilde bölgede ilerlemesinin kabul edilemez olduğunu söyleyecek olan Erdoğan, Esad birliklerinin Soçi anlaşmasında öngörülen ilk konumlarına geri dönmelerini isteyecek.

Rus Savunma Bakanlığı'ndan sert açıklama

Rusya ise Türk gözlem noktaları konusundaki tavrını, “Rejim ordusunun kontrolüne geçmiş bölgede Türk gözlem noktasına ihtiyaç yok” olarak açıklamıştı. Erdoğan’ın Moskova ziyaretinden sadece saatler önce ise Rusya tavrını sertleştirdi. Rusya Savunma Bakanlığı’ndan dün geç saatlerde yapılan açıklamada, “Türk gözlem noktaları, bölgedeki terörist üslerle birleşti” iddiasını ortaya attı. Açıklamada, “Bu gözlem noktalarına mekanize ve savaşçı birliklerin yerleştirilmesi uluslararası hukuka aykırı” ifadesi kullanıldı.

Serakib'te Rus askeri

Masada bulunan ikinci konunun odak noktası Serakib’de Esad birlikleri ile muhalifler arasında çok ciddi çatışmalar devam ediyor. Kentteki son gelişme, Serakib’in birkaç kez el değiştirdikten sonra yeniden Esad rejim güçlerinin eline geçmesi ve kente devriye gezmek üzere Rus askeri polisi yerleştirilmesi olmuştu. Rusya böylece Türk silahlı kuvvetlerinin Serakib’e ağır saldırıda bulunmasının önüne kendi askerlerini kalkan yapmıştı.

Öte yandan, Moskova’da masadaki üçüncü önemli konu, halen BM ve Türkiye tarafından resmen terör örgütü olarak tanınan Heyet Tahrir El Şam (HTŞ) kontrolündeki İdlib şehir merkezinin akıbeti olacak. Türkiye, sınırlarına çok yakın durumdaki, milyonlarca kişinin yaşadığı kent merkezinin Esad ordusunun eline geçmesinin, yeni ve çok büyük bir mülteci akını yaratacağından endişeli. Bu nedenle bölgenin TSK destekli güçler tarafından kontrol edilmesi gerektiğini savunuyor.

Editör: Buğurcan Baştuğ

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

Haber Yorumları

Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

yükleniyor
yukarı çık