Reklamı Geç
5 saniye kaldı
SANİYELİ REKLAM SOSYAL MEDYA TAKİP ET
QR KODU site sol kule
sağ dik reklam tweter takip et

27 Nisan 2024, Cumartesi

BEŞİKTAŞ MEDYA GRUP - Uluslararası Basın Yayın Platformu

Dünyada öne çıkanlar! Hem Kovid-19 hem de siyasi açıdan flaş gelişmeler

Dünyada öne çıkanlar! Hem Kovid-19 hem de siyasi açıdan flaş gelişmeler

İnsanlık zor bir dönemden geçiyor. Bir yanda ülkelerdeki siyasi ve ekonomik durumlarla ilgili gelişmeler yaşanırken, bir yandan da Koronavirüs salgınıyla mücadele ediliyor. T.C. İletişim Başkanlığı'nın raporunda yer alan bilgilrere göre; yurtdışındaki ülkelerde yaşanan gelişmeleri sizler için derledik:

Orta Doğu

- Birleşmiş Milletler Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffiths, bir ay içerisinde Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'a düznlediği ikinci ziyarette, Yemenli ve Suudi yetkililerle bir dizi görüşme gerçekleştirdi.

Griffiths Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Yemenli ve Suudi yetkililerle yapıcı görüşmeler yaptığı resmi Riyad ziyaretini tamamladığını belirtti. Göreüşmelerde BM girişim taslağındaki son değişiklikler ve binlerce yerinden edilmiş Yemenlinin sığınağı olan Mağrib kentindeki askeri tırmanışın doğuracağı vahim insani sonuçların ele alındığı kaydeden Griffiths, Riyad Anlaşması'nın uygulanması yönünde kaydedilen ilerlemeden duyduğu memnuniyeti belirterek, ziyaretinde Yemen'de kapsamlı bir siyasi çözüm için harekete geçme yollarının da ele alındığını aktardı.

- İran'da son 24 saatte 156 kişi Kovid-19'dan hayatını kaybetti.

- Rusya, Suriye'nin kuzeydoğusunda terör örgütü YPG/PKK işgalinde bulunan Kamışlı ilçesindeki askeri noktalarına 30 araçlık askeri ve lojistik takviyesi yaptı.

- İsrail, işgal altındaki Doğu Kudüs'ün Silvan Mahallesi'nde bulunan bir caminin "ruhsatsız inşa edildiği" gerekçesiyle yıkılması yönünde karar çıkardı.

- İran yönetimi, güreşçi Nevid Efkari'nin idam edilmesini kınaması nedeniyle Almanya'nın Tahran Büyükelçisi'ni Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı.

- İran Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Almanya'nın söz konusu idamını kınamasının "diplomatik teamüllerin dışında" olduğu savunularak bu davranışın kınandığı belirtildi. Açıklamada Almanya Büyükelçiliği, İran Yargı Erki'nin diplomatik sınırlarını bilmesi ve bu noktadan ileri gitmemesi beklenmektedir." ifadeleri kullanıldı.

- İsrail mahkemesi, işgal altındaki Batı Şeria'da 2015'te Filistinli Devabişe ailesinin evini kundaklayarak biri bebek 3 kişinin ölümüne neden olan fanatik Yahudi yerleşimci hakkında üç kez müebbet hapis cezası verdi.

Afrika

- Tunus'un 6 yıl sonra Libya'ya büyükelçisi ataması, Libya krizinin resmi olarak ele alınmasında Tunus diplomasisinde yeni değişiklikler olacağı yönünde bir sinyal olarak değerlendirildi.

- Libya'nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter kontrolündeki Bingazi kentindeki eylemci gençler, protestolara devam edeceklerini açıkladı.

- Sudan'ın dış ticaret açığı 2.49 milyar dolara yükseldi.

- Nijerya'nın kuzeybatısında silahlı çetelere yönelik "Sahel Sanity" operasyonunun 3 ay daha uzatıldığı bildirildi. Genelkurmay Başkanı Tukur Yusuf Buratai, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, ülkenin Katsina, Kuduna, Niger ve Zamfara gibi eyaletlerinde Aralık'ta silahlı çetelere yönelik başlatılan "Sahel Sanity" operasyonunun 3 ay daha uzatıldığını belirtti.

Avrupa

- İngiltere'de yeni tip Kovid-19 salgınıyla mücadele kapsamında 6'dan fazla kişinin toplanmasının yasaklanması protesto edildi.

- BM, AB ülkelerinin deniz ve karar sınırlarından göçmenleri geri itmesinin ve toplu sınır dışı etmesinin yasal yükümlülüklerin ihlali olduğunu bildirdi.

- BM İnsan Hakları Konseyinin 45'inci oturumu, İsviçre'deki BM Cenevre Ofisi'nde başladı.

- Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki 13 yılık ablukasının acilen kaldırılması için uluslararası topluma çağrıda bulunarak "İşgal altındaki Filistin topraklarında, özellikle de Gazze'de büyüyen trajedi endişe verici" - "Uluslararası hukuka aykırı olan abluka, İsraillliler ve Filistinliler için güvenlik veya barışı sağlamada kesin olarak başarısız oldu ve acilen kaldırılması gerekiyor" açıklamasında bulunuldu.

- Avrupa Birliği, Rusya'nın Kırım yarımadasında yaptığı seçimleri tanımadığını bildirdi. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrel, konuyla ilgili yazılı açıklamasında, Rusya Federasyonu'nda hafta sonunda bölgesel ve yerel seçimlerin, Rusya'nın 2014'te yasa dışı ilhak ettiği Kırım yarımadasındaki Sivastopol şehrinde ise sözde valilik seçimlerinin yapıldığını hatırlattı. Borrell, "AB, yarımadasında yapılan seçimleri de tanımamaktadır." ifadesini kullandı.

- AB, İranlı gürşçi Nevid Efkari'nin 2018'deki hükümet karşıtı gösterilerde bir güvenlik görevlisini öldürdüğü gerekçesiyle idam edilmesini kınadı.

- Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanlığı, Alman ekonomisinde yeni tip Koronavirüs krizinde Mayıs sonrası başlayan toparlanmanın son zamanlarda zayıfladığını ancak yılın geri kalanında "muhtemelen" devam edeceğini duyurdu.

- Fransa Merkez Bankası, ülke ekonomisine ilişkin bu yıl ve gelecek yıl için büyüme tahminlerini yukarı yönlü güncelledi. Fransa Merkez Bankası, ülke ekonomisine ilişkin Haziran'da paylaştığı 2020, 2021 ve 2022 yıllarını kapsayan büyüme tahminlerini revize etti. Buna göre, banka, Fransa'da bu yıl için Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'daki küçülme tahminini yüzde 10,3'ten 8,7'ye düşürdü. Banka GSYH büyüme tahminini 2021 yılı için 6,9'dan 7,4'e çıkarırken, 2022 yılı için yüzde 3,9'dan yüzde 3'e indirdi.

- Balkan ülkelerinden Sırbistan, yurt dışında bulunan vatandaşlarına 18 Eylül'e kadar ülkeye dönmeleri çağrısında bulundu.

- Ukrayna Devlet Başkanlığı Kırım Daimi Temsilciliği, Rusya'nın ilhak ettiği Kırım Yarımadası'nda düzenlediği seçimlere tepki gösterdi.

- Almanya'nın başkenti Berlin'de Çin yönetiminin Sincan, Hong-Kong ve Tibet özerk bölgelerindeki baskıcı politikaları protesto edildi. Almanya Başbakanı ANgela Merkel'in Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile video konferans yoluyla yapacağı görüşme öncesinde Berlin'deki Başbakanlık binası önünde toplanan bir grup, Çin yönetimi karşıtı gösteri düzenledi. Taşınan pankart ve dövizlerde Çin yönetiminin Sincan, Hong-Kong ve Tibat'te baskıcı ve zulüm politikası uyguladığına dikkati çeken göstericiler,  Uygur ekonomist ve aktivist İlham Tohti'nin de serbest bırakılmasını istedi. Gösteriye katılan Alman Yeşiller Partisi İnsan Hakları ve İnsani Yardım POlitikaları Sözcüsü Matgerete Bause, Çin'deki insan hakları durumunun son dönemde daha da kötüleştiğini belirterek, AB ile Çin arasında yapılan görüşmelerde insan haklarının öncelikli konu olması gerektiğini söyledi. Sincan'daki kamplarda işkence yapıldığı, Uygur kadınların kısırlaştırıldığı ve 1 ile 3 milyon arasında Uygur'un toplu bir şekilde cezaevlerine konulduğunujn raporlarda yer aldığını belirten Bause, "Merkel'den bu insanların serbest bırakılmasını ve buradaki kampların kapatılmasını talep etmesni istiyoruz." dedi. Gösteride, Dünya Uygur Kurultayı Berlin Temsilcisi Gayur Kurban ile diğer bazı katılımcılar Çin'in Sincan, Hong-Kong ve Tibet özerk bölgelerindeki durumlar hakkında bilgi verdi.

- Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, Bosna Hersek Devlet Arşivleri'ne dijital dönüşüm için gerekli profesyonel yazısı yardımında bulundu. Devlet Arşivleri Başkanlığının desteğiyşe TİKA tarafından sağlanan yardımın teslim töreninde, Bosna Hersek Arşivleri Müdürü Sasa Klepic ve TİKA Saraybosna Koordinatörü Muhammed Ünal iş birliği protokolü imzaladı. Klepi, burada yaptığı açıklamada, iki ülke arşivlerinin oldukça iyi ilişkilere sahip olduğunu anımsatarak, "Devlet arşivlerinin yüzde 3'lük kısmı dijitalize edilebildi. TİKA, tarafımıza dijital dönüşüm için gerekli olan 7 adet makine teslim etti. Bu yazısılarla ilk olarak Osmanlı fönemine ait eserleri dijitalize edeceğiz." dedi. Ünal da imzalanan iş birliği protokolü kapsamında iki ülke uzmanlarının arşiv ziyareti yapacağına işaret ederek, Osmanlı eserlerinin sanal ortama aktarılmasının ardından buradaki eserlerin Türkçe'ye tercüme edileceğini bildirdi. Profesyonel yazıcıların ülke genelindeki arşivlere dağıtılacağını kaydeden Ünal, ortak projelere devam edeceklerini söyledi. Teslim törenine ayrıca Bosna Hersek'teki yerel yönetim arşivlerinin yetkilileri de katıldı.

- Hollanda kamu yayın kuruluşu NOS gazetesinde yer alan haberde, Yunanistan'ın Midilli ve Sisam adalarına ulaşan göçmenleri, denize geri ittiği belirtildi.

- Kovid-19 tedavisi gören Berlusconi hastaneden taburcu edildi. Eski İtalya Başbakını ve Forza İtalia Partisi lideri Silvio Berlusconi, yeni tip Koronavirüsü tedavi sürecine ilişkin, "Bu benim hayatımın en tehlikeli sınavıydı. Bu sefer de atlatmayı başardım." dedi.

Asya

- Bangladeş Dışişleri Bakanı Abul Kalam Abdul Momen, Türkiye'nin Arakanlı Müslümanlar konusunda ülkesine verdiği desteğe ilişkin, "Bizler, Rohingya  krizinde Türk kardeşlerimizin yanımızda olduğunu gördük. 2017'den bu yana en içten dilekleriyle Türk kardeşlerimiz bizi bu konuda desteklediler." açıklamasını yaptı.

- Endonezya'nın başkentinde Kovid-19 kısıtlamaları yeniden uygulanmaya başladı.

Editör: Beşiktaş Medya Grup

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

Haber Yorumları

Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

yükleniyor
yukarı çık