Reklamı Geç
5 saniye kaldı
SANİYELİ REKLAM SOSYAL MEDYA TAKİP ET
QR KODU site sol kule
sağ dik reklam tweter takip et

29 Mart 2024, Cuma

BEŞİKTAŞ MEDYA GRUP - Uluslararası Basın Yayın Platformu

Dolar yükseliyor

Dolar yükseliyor

Dolar/TL'de Suriye kaynaklı artan jeopolitik endişeler ve corona virüs salgının küresel ekonomik aktiviteye etkisinin artabileceğine yönelik beklentilerle dokuz ayın zirvelerinde yukarı yönlü seyrediyor. Piyasalar oldukça hareketli bir haftayı geride bırakırken dolar/TL yeni haftaya 6.14 seviyesinin de üstünde başladı.

Küresel piyasalarda doların son dönemdeki güçlü seyri dolar/TL’yi yukarı yönlü baskılayan en önemli unsurlardan biri olmaya devam ederken, kamunun döviz arzı ise TL’deki değer kaybını sınırlandıran en büyük etken konumunda.

Dolar/TL geçen hafta Mayıs 2019’dan beri gün içinde görülen en yüksek seviye olan 6.1250’ye kadar yükseldikten sonra bu sabah bu seviyesini de aştı.

TL'yi baskı altına alan unsurlar

Saat 10.12 itibarıyla dolar/TL 6.1431/6.1456’dan euro/TL 6.6429/6.6456’dan işlem görüyor. Kurun söz konusu seviyelerdeki seyri devam ediyor.

Bankacılar TCMB’nin geçen hafta 50 baz puanlık faiz indirimi ile bugüne kadar indirimlerinin 13 puanı aşması ve aylık bazda cari fazlanın Kasım itibarıyla cari açığa dönmesinin de TL’yi baskılayan unsurlar arasında olduğunu belirtiyorlar.

Bugün iç piyasada yoğun veri gündemi ve Hazine ihalesi takip edilecek. TCMB Şubat ayı kapasite kullanım oranı ve reel kesim güven endeksi, Turizm Bakanlığı Ocak ayı yabancı ziyaretçi sayısı takip edilecek. Dış veri gündeminde ise Almanya Ifo endeksi takip edilecek.

Hazine bugün 6 ayda bir %6.9 kupon ödemeli 2 yıl vadeli gösterge tahvili yeniden ihraç edecek. Hazine yarın gerçekleştireceği TLREF endeksli ihraç ile Şubat ayı borçlanma programını tamamlayacak.

Hazine değişim ihaleleri, Ocak’ta yaptığı ön finansman amaçlı yüksek borçlanma, 4 milyar dolarlık eurobond ve altın ihraçları ile ilk çeyrekteki yoğun itfa döneminin ilk iki ayını yarın tamamlamış olacak. Yoğun itfa dönemi devam eden Hazine’nin Mart ve Nisan aylarında da 45 milyar TL iç borçlanması buluyor.

Öte yandan Hazine uzun süredir 10 yıllık gösterge tahvili ihraç etmiş değil. Borçlanmalarını kısa vadeli ihraçlarla gerçekleştirerek yüksek faiz döneminin borç stokuna etkisini kısa vadede tutmayı amaçlıyor.

Haftanın kalanında ise piyasalar 50 baz puanlık faiz indirimine ilişkin PPK özetlerini ve Cuma günü 2019 son çeyreğe ve yılın tamamına ilişkin büyüme verilerini bekliyor olacak.

Corona virüsün Çin dışına hızlı bir şekilde yayılmasının salgın endişelerini gündeme getirmesi ve yatırımcıları güvenli liman olarak altın ve dolara yönlendirmesi sonucunda, Asya para birimleri düşüş kaydetti. Dolar endeksi 100 seviyesine yakın bulunuyor.

ABD’nin 30 yıllık hazine tahvil getirisi psikolojik olarak önemli seviye olan %2’nin altına düşerek Eylül 2019’dan bu yana en düşük seviyeyi gördü.

Brent tipi ham petrol ise Ocak ayı başındaki 72 dolardan 55 doların altına kadar geriledikten sonra bu sabah 57 dolar civarında.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kısa sürede sürecin tamamlanacağına yönelik açıklamaları ardından İş Bankası’nın hisse devri öngören bir düzenlemenin TBMM’ye gelip gelmeyeceği de piyasalarda takip ediliyor. KOBİ’lere yönelik 150-175 milyar TL kredi kefaleti sağlaması beklenen kanun teklifinin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmesine de bugün başlanacak.

Editör: Buğurcan Baştuğ

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

Haber Yorumları

Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

yükleniyor
yukarı çık