Reklamı Geç
5 saniye kaldı
SANİYELİ REKLAM SOSYAL MEDYA TAKİP ET
QR KODU site sol kule
sağ dik reklam tweter takip et

28 Nisan 2024, Pazar

BEŞİKTAŞ MEDYA GRUP - Uluslararası Basın Yayın Platformu

Depremzede hayvanlar için seferber oldular

Depremzede hayvanlar için seferber oldular

‘Yüzyılın felaketi’, 6 Şubat Pazartesi günü biri 7.7, diğeri 7.6 şiddetindeki iki depremle geldi. Merkez üssü Kahramanmaraş olan, 10 ilimizde yıkıcı etkiye sahip iki depremde yaşanan binlerce can kaybı ülkemizi yasa boğdu. Kurtarma çalışmaları devam ederken bir kez daha kara günlerde ne kadar yüksek ölçüde birlik içinde olduğumuzu gözler önüne serdik.

Edinilen bilgilere göre; birçok ünlü ise İstanbul’da yardım çalışmalarına katılıyor. Ünlüler aynı zamanda nakdi yardımda da bulunuyor.

DEPREMZEDE HAYVANLAR İÇİN HAREKETE GEÇTİ

Sanatçı Sertab Erener, depremden etkilenen sokak hayvanları, ahır hayvanları ve barınaklar için harekete geçti.

ALKIŞLANACAK HAREKET

Asrın felaketinden etkilenen hayvan dostlarımız için yardıma koşan Erener, barınak çiftlik kurdu ve güvenli bölgelere taşınmaları için kolları sıvadı. Ünlüler aynı zamanda nakdi yardımda da bulunuyor.

ENKAZDAN ÇIKARILAN HAYVANLAR İÇİN SAHRA ÇADIRI

Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerden hayvanlar da etkilendi. 10 ilde yıkılan binalarda enkaz altından can kurtarmak için mücadele eden ekipler, hayvanları da çıkarıyor.

Hatay’da yıkıntılar içinden çıkarılan ve sahiplerine ulaşılamayan kedi ve köpekler için çeşitli illerden gelen hayvanseverler seferber olurken, HAYTAP tarafından da sahra çadırı kuruldu.

Enkazdan çıkarılan hayvanlar HAYTAP’ın kurduğu çadırda tedavi ediliyor. AFAD ekipleri de enkazdan çıkardığı hayvanları tedavileri için sahra çadırına ulaştırıyor.

Tedavisi tamamlanan hayvanlar sahiplerine teslim edilirken, sahibine ulaşılamayan hayvanlar ise Bursa’da HAYTAP’ın bünyesinde bulunan çiftliğe götürülerek sahiplendirilecek.

Sahipsiz kalan bazı hayvanlar da Türkiye’nin farklı yerlerinden deprem bölgesine gelen vatandaşlar tarafından sahiplendirilmek üzere İstanbul, Ankara, İzmir gibi illere götürülüyor. 

5 GÜN SONRA ENKAZDAN ÇIKAN MUHABBET KUŞU

Adıyaman’daki çalışmalar kapsamında da Zümrüt Apartmanı enkazında yürütülen çalışmalarda, depremin 100. saatinde ses takibi yapan ekipler, yürüttükleri çalışmalar kapsamında bir muhabbet kuşuna rastladı. Depremden 5 gün sonra canlı bulunan muhabbet kuşuna ‘Mucize’ adı verildi.

ANNE KÖPEK VE İKİ YAVRUSU KURTARILDI

Ekiplerin çalışmasıyla enkaz altından 124 saat sonra anne köpek ve 2 yavrusu kurtarıldı. Hafif yaralı olarak enkazdan çıkarılan köpekler veterinere götürüldü. Köpekleri enkazdan kurtaran ekipte yer alan Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Arama ve Kurtarma Biriminde (AKUB) görevli öğretmenlerden Ali Alioğlu, gazetecilere, bir ses duymaları üzerine sessizlik uyarısında bulunduklarını söyledi.

Titizlikle yürüttükleri çalışma sonucu sesin anne köpek ve 2 yavrusuna ait olduğunu belirlediklerini anlatan Alioğlu, “Canlarımızı sağlıklı bir şekilde çıkardık. Dün kurtardığımız anne ve çocuğu için ne hissettiysek aynı duyguları hissettik. Bizim için her canlı önemli.” dedi.

Köpeklerin vücutlarında küçük çapta kırıklar tespit edildiğini dile getiren Alioğlu, veteriner tarafından köpeklerin aşılandığını, sağlık durumlarının iyi olduğunu belirtti. Siirt’ten gelen AFAD ekibinde yer alan Sefter Kalkan da koordineli şekilde yürüttükleri çalışmalarda ulaştıkları ve sağ olarak enkazdan çıkardıkları her canlının kendilerini mutlu ettiğini, tüm yorgunluklarının geçtiğini ifade etti.

Merkez Yenişehir ilçesi Kooperatifler Mahallesi Kurtismailpaşa 2. Sokak’taki Sözel Apartmanı’nda yürütülen çalışmada da UMKE ekipleri enkaz altından 126 saat sonra sülün kurtardı.

Çadıra götürülen kuşa yiyecek ve su verildi. UMKE görevlisi Mehmet Yaşa, daha çok canlıya ulaşmak için çalışmaya devam ettiklerini belirtti. 

DEPREMDEN SAATLER SONRA ÇIKARILDI

İskenderun'da yıkılan bir binadan kurtarılan köpek adeta umut oldu. Sosyal medyada yayınlanan görüntülerde depremin yıkıcı bir şekilde etkilediği İskenderun’da bir köpeğin kurtarılma anı görülüyor.

PAW GUARDS (PATİ KORUYUCULARI) HASARLI BİNALARDA MAHSUR KALAN HAYVANLARI KURTARIYOR

Paw Guards, deprem bölgesine getirttikleri özel araçlarla girilemeyen binalarda mahsur kalan hayvanları kurtarıyor. Sosyal medya üzerinde büyük bir paylaşım ağı oluşturan hayvanseverler birbirlerine haber vererek binalardan çıkamayan hayvanların yardımına koşuyor.

Öte yandan, Paw Guards ekibi, hayvanları tedavi için hızlı bir şekilde diğer şehirlere transfer edilmesini de sağlıyor. Ayrıca, Maraş Barınağındaki tüm afetzede hayvanları Ankara'daki köylerine getireceklerini de duyurdular.

HAYSEV EKİBİ YARDIMA KOŞUYOR

HaySev Derneği de, afetin ilk gününden itibaren can dostlarımızın yanında olup onlar için mücadele ediyor.

Isparta Belediyesi arama kurtarma ekipleri, günlerdir enkaz altında mahsur kalan kediyi canlı olarak kurtardı. Kurtarılan kedi sahibine teslim edildi. Hatay’daki bir binanın enkazı altında kalan kedi, arama kurtarma ekipleri tarafından 121 saat sonra canlı olarak kurtardı.

Depremin 110. saatinde Kahramanmaraş'ta bulunan 7 katlı Hamdi Bey Apartmanı'nın enkazından bir kedi canlı çıkarıldı. Van İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ekipleri, depremden etkilenen Malatya’nın Yeşilyurt ilçesindeki çalışmaları sırasında 133. saattir beton yığınları arasında sıkışan bir kediyi de kurtardı.

Gaziantep'in İslahiye ilçesinde depremden 135 saat sonra enkazdan çıkan kedi, tedavi altına alındı. Kahramanmaraş'ın Afşin ilçesinde depremzedelerin yerleştirildiği çadır kentte AFAD gönüllüleri terk edilmiş bir kedi bularak sahiplendi. Hem ekibin hep depremzedelerin neşesi olan kediyi sahibi çıkmadığı takdirde gönüllülerin Ankara'ya götüreceği belirtildi.

Kahramanmaraş'ta yıkılmış bir enkazdan 12 muhabbet kuşu kurtarıldı.

ENKAZDAN ÇIKAN KEDİ KURTARICISININ OMZUNDA

Gaziantep’in Nurdağı ilçesine bağlı Atatürk Mahallesi’ndeki Akan Apartmanı’nın enkazından 129. saatte 5 kişiyi kurtaran Mardin İtfaiyesi ekibi, aynı enkazdaki 2 kediyi de sağ çıkardı. Bir kediyi sahibine ulaştıran ekip, sahibi çıkmayan diğer kedinin bakımı ve beslenmesini üstlendi. ‘Enkaz’ adı konulan kedi, arama kurtarma ekibini yalnız bırakmıyor. Mola zamanlarında ekip üyelerinin omuzuna çıkan ve kendisini sevdiren ‘Enkaz’ ekibin maskotu haline geldi. Kedinin bakımını üstlenen itfaiye görevlisi Ali Çakas, 90 kişilik ekiple depremin ilk gününden bu yana durmaksızın arama kurtarma yaptıklarını, bir kişiyi daha canlı çıkarabilmek için çalıştıklarını anlattı.

Çakas, “Burada yediğimiz içtiğimiz her şeyi Enkaz ile paylaşıyoruz. Biraz da ipucu almaya çalışıyoruz açıkçası. Çünkü belki kedinin sahibini bulacağız. Ama buradan ayrılmıyor. Bir hüzün de görüyorum üstünde. Belki sahibi gelir diye özellikle burada tutuyorum. Ama sahibi çıkmazsa yanımda götürmeyi düşünüyorum, bir anısı olacak benim için” dedi. 

Editör: Araştırma Servisi

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

Haber Yorumları

Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

yükleniyor

Anket

YAYINLARIMIZI GÜVENİLİR BULUYORMUSUNUZ?..

yukarı çık