Reklamı Geç
5 saniye kaldı
SANİYELİ REKLAM SOSYAL MEDYA TAKİP ET
QR KODU site sol kule
sağ dik reklam tweter takip et

28 Nisan 2024, Pazar

BEŞİKTAŞ MEDYA GRUP - Uluslararası Basın Yayın Platformu

Deprem çantası nasıl hazırlanır? AFAD uygulaması nasıl indirilir?

Deprem çantası nasıl hazırlanır? AFAD uygulaması nasıl indirilir?

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7.7 büyüklüğündeki deprem tüm Türkiye’yi sarstı. Yıkılan binalar, enkaz altındaki vatandaşlarımız, can kayıpları her dakika artarken, sarsıntılar durmak bilmedi. Artçı şokların üstüne saat 13.24’te Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde 7.6 büyüklüğünde bir deprem daha yaşandı. Edinilen bilgilere göre; Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ülke olarak birlik beraberlik içinde bu felaket günlerini geride bırakacağız. 85 milyon tek yürek, tek bilek olma günüdür” açıklamasını yaptı. Bakanlar deprem bölgelerine gönderilirken, Gençlik ve Spor Bakanı Kasapoğlu tüm spor organizasyonlarının ikinci bir karara kadar durdurulduğunu duyurdu. Kulüpler ve taraftarlar da seferberlik ilan etmiş durumda.

DEPREM ÇANTASINI HAZIR TUTUN

Olası büyük bir depremde yardım ekipleri ulaşana kadar afetzedelerin ihtiyaçlarını karşılamalarına kolaylık sağlayan ve hayatta kalma olasılığını arttıran deprem çantası malzeme listesi AFAD'ın internet sitesinde yer alıyor. Afet ve Acil Durum Çantanızda acil durum sırasında ev halkının ihtiyaç duyabileceği temel malzemeler bulunmalıdır. Acil durumlarda bu malzemeleri tedarik etmeniz için zamanınız olmayacağından Afet ve Acil Durum Çantanızı önceden hazır bulundurmanız faydalı olacaktır.

Bir acil durum sonrasında görevlilerin herkese anında ulaşması mümkün olmayabilir. Yardım almanız saatler belki de günler sürebileceğinden kendi kendinize hayatta kalmanız gerekebilir. Bu yüzden de çantanızda en az 72 saat hayatta kalmanızı sağlayacak miktarda gıda, su ve diğer ihtiyaçlarınızı karşılayacak malzeme bulunmalıdır. Acil durumlarda günler hatta haftalar süren elektrik, gaz, su ve telefon kesintileri yaşanabilir. Bu yüzden çantanız bu kesintiler süresince size kolaylık sağlayacak malzemeleri de içermelidir. Hazırlayacağınız çantanın her an taşınabilir olması ve olası tahliye durumlarında kullanabilmeniz için aracınızda bulunması yararınıza olacaktır.

ÇANTADA NELER OLMALI?

Gıda

Yüksek kalorili, vitamin ve karbonhidrat içeren, su kaybını önleyen ve dayanıklı (çabuk bozulmayan) gıdalar (Konserve, kuru meyveler, tahin–pekmez, meyve suyu, vb.).

Önemli belge fotokopileri

Kimlik kartları (nüfus cüzdanı, ehliyet vb.)

Tapu, sigorta, ruhsat belgeleri

Zorunlu Deprem Poliçesi

Diplomalar

Pasaport, banka cüzdanı vb.

Diğer (evcil hayvan sağlık karnesi, vb.)

Giyecekler

İç çamaşırı

Çorap

Yağmurluk

İklime uygun giysiler

Su

Her bir aile üyesi düşünülerek yeterli içme suyu alınmalı.

Hijyen malzemeler

Sabun ve Dezenfektanlar

Diş fırçası ve macunu

Islak mendil

Tuvalet kâğıdı

Hijyenik ped

Diğer malzemeler

İlk yardım çantası

Uyku tulumu veya battaniye

Çakı, düdük, küçük makas

Kâğıt, kalem

Pilli radyo, el feneri ve yedek piller (dayanıklı/uzun ömürlü pil seçilmeli)

BUNLARA DİKKAT!

'Neredeyim' 7777 servisi | Bulunduğunuz mahalle, sokak, cadde bilgileri nasıl öğrenilir?

Tüm GSM operatörleritek bir numaradan konum belirleme opsiyonu sundu. Turkcell, Vodafone, Türk Telekom ve diğer operatörlerden 'Neredeyim' yazıp 7777'ye SMS attığınızda cevap olarak bulunduğunuz konum bilgileri, bulunduğunuz mahalle, sokak, cadde bilgileri ve adresinize yakın kolay bulunabilir yapılar (okul, camii, park)telefonunuza geliyor. Unutmayın, bu bilgiler yetkililere gitmiyor, size geliyor. Konumunuzu yardım ekiplerine ve yakınlarınıza sizin ulaştırmanız gerekiyor.

2023 Şubat 07 Salı 03 Tüm GSM operatörleri tek bir numaradan konum belirleme opsiyonu sundu. Turkcell, Vodafone, Türk Telekom ve diğer operatörlerden 'Neredeyim' yazıp 7777'ye SMS attığınızda cevap olarak bulunduğunuz konum bilgileri, bulunduğunuz mahalle, sokak, cadde bilgileri ve adresinize yakın kolay bulunabilir yapılar (okul, camii, park) telefonunuza geliyor. Unutmayın, bu bilgiler yetkililere gitmiyor, size geliyor. Konumunuzu yardım ekiplerine ve yakınlarınıza sizin ulaştırmanız gerekiyor.

AFAD UYGULAMASI NASIL İNDİRİLİR?

Bu uygulama afet öncesinde, esnasında ve sonrasında hayati tehlikelerden uzaklaşabilmemiz için yol gösterici çözümler sunuyor. Arama kurtarma ekiplerinin olası kötü bir senaryoda sizlere ulaşabilmesi için basit ve pratik yöntemler geliştirilmiş.

Uygulamayı App Store ya da GoogePlay'de 'Afad Acil Çağrı' yazarak tüm akıllı telefonlara indirebilirsiniz. Uygulama çok pratik metodlarla yardım almanızı sağlarken, yol gösterici yöntemlere erişiminizi sağlıyor.

CİMER DEPREM ACİL BAŞLIĞINI KULLANIMA AÇTI

Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER), depremin ardından hızlı bir aksiyon alarak 'Deprem Acil' başlığını kullanıma açtı. Afetzedelerin ya da afetzedelere yardımcı olmak isteyenlerin, bilgi kirliliğinden uzak kalmasını ve sağlıklı yönlendirme yapılmasını amaçlayan servise, cimer.gov.tr adresinden ulaşılabiliyor. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı da sosyal medya üzerinden servisle ilgili bilgilendirme yaptı.

KAN BAĞIŞI

Türk Kızılayı da depremin meydana geldiği ilk andan itibaren afet bölgesine yardımları yönlendiriyor. Kan stokları yeterli olan kurum, depremin etkilediği 10 il ve ilçenin kan merkezlerine takviye yaptı. Stokların azalmaması adına sağlıklı bireylerin kan bağışı yapması çok önemli.

kanver.org adresi üzerinden size en yakın kan bağış merkezine ulaşabilirsiniz. Ayrıca 168 çağrı merkezi ve kan bağışı uygulaması üzerinden doğru yönlendirmelerle ne zaman nerede kan bağışlayabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Editör: Araştırma Servisi

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

Haber Yorumları

Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

yükleniyor

Anket

YAYINLARIMIZI GÜVENİLİR BULUYORMUSUNUZ?..

yukarı çık