Reklamı Geç
5 saniye kaldı
SANİYELİ REKLAM SOSYAL MEDYA TAKİP ET
QR KODU site sol kule
sağ dik reklam tweter takip et

23 Nisan 2024, Salı

BEŞİKTAŞ MEDYA GRUP - Uluslararası Basın Yayın Platformu

Covid-19 aşısında sona gelindi ancak lojistikte sorun çıktı!

Covid-19 aşısında sona gelindi ancak lojistikte sorun çıktı!

Türk bilim insanları Uğur Şahin ve Özlem Türeci’nin Almanya’nın Mainz kentinde kurduğu BioNTech ile ABD’li ilaç şirketi Pfizer’ın geliştirdiği corona virüsü aşısının üçüncü fazındaki ilk sonuçların olumlu gelmesi uluslararası kamuoyunda büyük bir heyecan dalgası yarattı.

SÖZCÜ'den edinilen bilgilere göre; Yüzde 90’dan fazla etkililik oranına sahip olan geliştirilen corona virüsü aşısı için çalışmaların devam ettiği belirtilirken yeni bir zorluk ortaya çıktı… Corona virüsü aşısının nakliyesi ve bozulmadan gerekli hastane, klinik  ve mercilere ulaştırılması. Geçmişte aşılar demografik olarak yaş gruplarına göre ihtiyaç sahiplerine ulaştırılırken Covid-19 ile birlikte nasıl bir öncelik verileceği henüz bilinmiyor.

LOJİSTİK SORUNU BÖYLE AŞACAKLAR

Corona virüsü aşısının bozulmadan taşınabilmesinin kritik bir önemi olduğunu belirten uzmanlar Pfizer’ın aşısının daha önce geliştirilen kızamık, grip ve su çiçeği aşılarından çok daha soğukta tutulması gerektiğini söylüyor.

Wall Street Journal, birçok ilaç şirketinin halen aşının üretimi, saklanması ve nakliyesi ile ilgili bazı konularda çalışmalarını sürdürdüğünü yazdı. Moderna’nın gelecek yıl tamamlamayı planladığı corona virüsü aşısını üretecek İsviçre’deki Lonza Group, aşının paketlenme aşamasında fabrikaya gitmesi için eksi 70 santigrat derecede bekletilmesi gerektiğini duyurdu.

Daha sonraki süreçte ise aşının eksi 20 derecede bir yıl boyunca bozulmadan kalabileceğini ve aşı dozlarının hastanelerde bu ısıda bekletilebileceğini aktaran Lonza’nın Yönetim Kurulu Başkanı Albert Baehny, “Şirketimiz halen aşının üretim sürecinde ince ayar yapıyor ki aşı kalitesini kaybetmesin. Sıcaklık, zamanlama, hammadde, istikrar, fermentasyon, nanopartiküllerin üretimi” gibi birçok detay var” ifadesini kullandı.

Aşı geliştirme yarışına dahil olan şirketlerden AstraZeneca’nın yöneticileri geçen hafta aşıların bekleme süresi konusunda net bir bilgi sahibi olmadıkları için üretim sürecini azalttığını açıklamıştı.

Pfizer’ın paylaştığı veri ve grafiklere göre ise corona virüsü aşısı, özel geliştirilen konteynırlarda taşınacak. Bu konteynırların içerisinde 5 sıra raf olacak ve her bir rafta 1.000 dozluk aşı taşınabilecek. Toplamda tek bir konteynır 5.000 aşı taşıyabilecek.

Editör: Araştırma Servisi

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

Haber Yorumları

Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

yükleniyor
yukarı çık