Reklamı Geç
5 saniye kaldı
SANİYELİ REKLAM SOSYAL MEDYA TAKİP ET
QR KODU site sol kule
sağ dik reklam tweter takip et

26 Nisan 2024, Cuma

BEŞİKTAŞ MEDYA GRUP - Uluslararası Basın Yayın Platformu

CHP'den taban ittifakına yeşil ışık

CHP'den taban ittifakına yeşil ışık

Mart 2019 yerel seçimleri için AK Parti - MHP ittifakı tartışılmaları yapılırken, CHP'den yapılan açıklamada ittifakın halkla yapılacağını söylesede, İYİ Parti ile ittifak kapılarını açık tutuyor. CHP, İYİ Parti ile ittifak konusunda soğuk değil. Edinilen bilgiye göre 24 Haziran seçimlerinde olduğu CHP'nin HDP ile ittifak kurması durumunda İYİ Parti bu ittifakta yer almayacağını söylerken, uzlaşılması durumunda CHP-İYİ Parti ittifakında AK Parti'nin en az 9 ili kaybetme ihtimali üzerinde duruluyor. CHP kurmaylarının İYİ Parti'nin oyu yüksek olduğu yerlerde yönetim birimlerinde yer almak istiyor.

2014 seçimleri örnek olarak gösteriliyor

Bilindiği gibi MHP Lideri Bahçeli, AK Parti ile Cumhur ittifakının yerel seçimde de aynen devam etmesi çağrısından sonra, muhalefet partileri de ittifak tartışmalarına başladı. CHP kurmayları diğer muhalefet partileriyle ittifaka yeşil ışık yakarken, 24 Haziran seçimlerinde CHP ile ittifak kurmasaydık daha yüksek oy alabilirdik değerlendirilmelerinde bulunulduğu İYİ Parti'de gönüllülük esası üzerine kurulacak ittifak düşünülmeye başlandı. İYİ Parti'de muhalefet cephesinde yer alan partilerin ayrı ayrı Mart 2019 seçimlerine girmesi durumunda bundan AK Parti ve MHP'nin karlı çıkacağı görüşü değerlendirilirken, CHP ise göstere göstere bir ittifak değil tabanda bir ittifak olabilir görüşünü öne çıkartıyor. İYİ Parti kurmayları ise tabanda ittifak için örnek olarak 2014 seçimlerini gösteriyor.

Mersin ve Adana tekrar kazanılabilir mi?..

2014 yapılan seçimlerde MHP'nin AK Parti karşıtı sözlerinden sonra CHP ile protokol esesına dayalı olmayan taban ittifak sonucu Adana ve Mersin gibi illeri kazandığı açıklanırken, Mart 2019'da yapılacak yerel seçimlerde aynı bir ittifakın İYİ Parti ile CHP arasında kurulmasıyla kaybedilen bu belediyelerin tekrar CHP'nin kazanabileceği belirtiliyor. Gerek 24 Haziran seçimleri gerekse 2014 yerel seçimlerinde Mersin ve Adana'da MHP ve AKP'nin toplam oyları İYİ Parti ve CHP'den fazla olmasına rağmen, muhalefet lehine değişebileceği olasılığı hesapları da yapılıyor.

AKP 9 ili kaybedebilir

16 Nisan'da anayasa değişikliği referandumunda Ankara, İstanbul ve İzmir'de "hayır" oyların "evet" oylarının çok önünde olması ile hareket eden İYİ Parti'de anayasa referandumundaki gibi İYİ Parti ve CHP arasında kurulacak ittifakta AK Parti ve MHP'nin bu 3 ili de kaybetme ihtimali yorumları da öne çıkıyor. CHP ile İYİ Parti ittifakında şu anda AKP'nin elinde tuttuğu en az 9 ili kaybetme ihtimalinin olasılığının da altı çiziliyor. Bu 9 iller arasında ise CHP'nin söz sahibi olduğu ama 2014 seçimlerinde AKP'ye kaptırdığı Antalya da bulunuyor. Cumhur İttifakı ile 24 Haziran seçimlerine giren AKP ve MHP'nin oy oranı yüzde 44.96 olurken, millet ittifakı ile 24 seçimlerine giren CHP ve İYİ Parti'nin oy oranı ise yüzde 46.26 olması da dikka çekiliyor. İYİ Parti kurmayları ise ittifakın kurulması durumunda CHP'nin elindeki bazı belediyelerin bir bölününü özellikle İYİ Parti'nin oyların yüksek olduğu bir kısım ilçe belediyelerin kendilerine  verilmesini istiyor.

İYİ Parti, HDP ile yana yana olmak istemiyor

İYİ Parti'nin olası CHP ile olası bir ittifakta ilk şartının HDP'nin olmaması. İYİ Parti'nin 24 Haziran seçimlerinde az oy almasının nedenlerinden birisi de İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in seçim öncesi HDP'nin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş ile aynı şartlarda yarışmaktan söz etmesi ve bu partiyi kürt siyasi hareketi olarak tanımlaması olmasına dikkat çekiliyor. Bu sözlerden dolayı MHP seçmenlerinde hoşnutsuzluk yarattığı, MHP'ye muhalif olan seçmenler 24 Haziran seçimlerinde tercihini tekrar MHP'den yana kullanıldığı vurgulanmakta. Bu görüşler doğrultusunda Mart 2019 yerel seçimlerinde AK Parti ve MHP'nin oylarına talip olan İYİ Parti HDP ile yan yana olmak istemediği belirtiliyor.

Editör:

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

Haber Yorumları

Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

yükleniyor
yukarı çık