Reklamı Geç
5 saniye kaldı
SANİYELİ REKLAM SOSYAL MEDYA TAKİP ET
QR KODU site sol kule
sağ dik reklam tweter takip et

28 Nisan 2024, Pazar

BEŞİKTAŞ MEDYA GRUP - Uluslararası Basın Yayın Platformu

Can dostlarımız deprem bölgesinde 7/24 görevde!

Can dostlarımız deprem bölgesinde 7/24 görevde!

Uzmanların aktardıklarına göre; hemen hemen her köpek arama kurtarma köpeği olabilmektedir ancak, bazı türlerin başarı oranları daha fazla olmaktadır. Köpeklere verilen eğitim sonucunda, ekibin bir parçası olduğunu öğrenerek, verilen komutlar dışında tek başına hareket etmiyorlar. Canlı ya da cansız insan bedeni kokusuna karşı oldukça duyarlı olan eğitimli bir arama köpeği yaklaşık 200 metreye kadar kokuyu algılayabiliyor. Bu sayede teknolojinin bile ulaşamadığı noktalarda onların duyarlı burunları devreye giriyor. Ayrıca hassas zemin üzerinde dengede dikkatli hareket edebilme yetenekleri ile arama kurtarmadaki üstünlükleri artıyor.

15 KİŞİYİ KURTARDI

Hatay'a gönüllüler tarafından getirilen arama kurtarma köpeği Tetik, ekiplerin gözdesi oldu. Ekiplerin çalışmalarında önemli bir rol alan Tetik, ilçe genelinde 80 enkaza bakıyor. Şimdiye kadar, görev aldığı enkaz alanlarında 15 kişinin hayata tutunmasını sağladı.

SAR Arama Kurtarma Acil Yardım Derneği ekibi ile deprem bölgesine ilk günden Hatay'a gelerek çalışamlara başlayan Leo, 135. saatte enkazların birinde aynı noktada ısrarla durunca ekipler derhal kazmaya başlamış ve çıkarılan vatandaş sağlıkçılara teslim edilerek hastaneye ulaştırılmış.

Malatya'da arama kurtarma çalışmalarında görev alan Köpük, enkazlardaki camlardan dört patisinin de kesilmiş olmasına rağmen 5 hayatı kurtardı.

Bitlis İl Jandarma Komutanlığı Arama Kurtarma Köpeği Zayıf, depremden 142 saat sonra Kahramanmaraş'ta 60 yaşında bir vatandaşın sağ olarak kutarılmasını sağladı.

Arama kurtarma köpeği Lezzet, görev başında yaralandı. Sağlık ekipleri acil müdahale etti.

BANDAJLARLA ÇALIŞIYORLAR

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Türkiye’ye gelen Güney Kore Dışişleri Bakanlığı Kalkınma İşbirliği Direktörü Won Do Yeon başkanlığındaki 121 kişilik ekipte 4 de köpek bulunuyor. Güney Kore arama kurtarma ekibiyle hareket eden 6 yaşındaki Tobaek, 4 yaşındaki Haetae ve 6 yaşındaki Tori isimli köpekler, kurtarma çalışmaları sırasında, çevredeki cam ve metal parçaları nedeniyle ayaklarının farklı yerlerinden yaralandı. Tedavileri alandaki Güney Koreli ekipler tarafından yapılan köpekler, ayaklarındaki bandajlarla çalışmalarına devam ediyor.

Ekipteki itfaiye eri Kim, köpeklerin 2 yıl boyunca insan kurtarma üzerine eğitildiklerini söyledi. Kim ayrıca, köpeklerin enkazdaki dar alanlara girebildiğini ve insan kokusu alır almaz havladığını söyledi. Ayrıca, AFAD’la koordinasyon halinde olduklarını da sözlerine ekledi.

MEKSİKA'DAN TÜRKİYE'YE GELDİLER

Meksika'nın gönderdiği yardım ekipleri arasında 16 "kahraman köpeğin" olduğu da açıklandı. Meksika’nın gönderdiği ekipteki 16 köpek de dikkat çekiyor. Özel eğitimli ve geçmişte Meksika’daki birçok depremde çok sayıda insanın kurtulmasını sağlayan köpeklerin Türkiye’de de ekiplere çok büyük yardımı olacak. 

Kuzey Amerika’daki fay hattından etkilenen ülkelerden biri olan ve arama-kurtarma köpeklerinin eğitimi konusunda dünyanın sayılı ülkelerinden biri olan Meksika’nın gönderdiği köpekler arasında Julia, Ecko, Orly, Timba, Rex ve July’ın da olduğu 16 köpek var.

PROTEO, GÖREV ESNASINDA HAYATINI KAYBETTİ

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından arama kurtarma çalışmalarına katılmak için Meksika'dan gelen ekibin kurtarma köpeği Proteo, hayatını kaybetti. Meksika Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, “Büyük yol arkadaşımız köpeğimiz Proteo’yu kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Türkiye’deki kardeşlerimizin aranması ve kurtarılmasında Meksika Delegasyonu’nun bir üyesi olarak görevini yerine getirdin. Kahramanca çalışman için teşekkür ederiz” denildi.

Depremlerin yıkıma neden olduğu Adıyaman’da çalışmalarını sürdüren Meksika ekibinin arama kurtarma köpeği Proteo’nun çalışmalar sırasında yaşamını yitirmesinin ardından ekip, Proteo’nun anısına saygı duruşu ve tören düzenledi.

Proteo, Türkiye’ye arama kurtarma faaliyetleri kapsamında Meksika’dan gelen 16 köpekten biriydi. Proteo adlı köpek, adını Yunan mitolojisindeki Poseidon’un oğlu Proteus’tan alıyor. Yunan mitolojisinde Proteus, geleceği önceden tahmin edebiliyor.

PROTEO’NUN EĞİTMENİ: SENİNLE GURUR DUYUYORUM

Proteo’nun sahadaki eğitmeni ve ondan sorumlu asker Villeda, köpeğin ölümünün ardından yaptığı açıklamada, “Seninle gurur duyduğumu söylemek istiyorum çünkü sen her zaman güçlü, çalışkan ve asla pes etmeyen bir köpektin. Maalesef benimle geri dönemeyeceksin, seni her zaman hatırlayacağım. Tüm Meksika umarım seni hep hatırlar, asla unutmaz. Bir gün birbirimizi tekrar göreceğiz” dedi.

İKİ KİŞİYİ ENKAZDAN ÇIKARDI

Kırgızistan’dan gelen kurtarma ekipleriyle birlikte Kahramanmaraş’a gelen Torin adlı köpek, Kırgız ekibin kurtardığı 5 depremzedenin 2’sinin yerini tespit etti. Kırgız kurtarma ekibinden görevli, açıklamasında “Torin adlı köpeğimiz enkaz altındaki 2 kişiyi tespit etti. Depremin üçüncü gününde Kahramanmaraş’ta enkaz çalışmalarını yaptık. 3 gün süre zarfında 5 kişi depremden sağ kurtarıldı. Bu kişilerin 2’sini Torin adlı köpeğimiz tespit etti” dedi.

EN BÜYÜK YARDIMCILAR

Ülkemize gelip canla başla çalışan arama kurtarma ekiplerinin en büyük yardımcıları köpekler... İspanyol Bomberos Girecan isimli 100 kişilik gönüllü arama-kurtarma ekibi de köpekler sayesinde enkaz altındaki depremzedelerin sağ olarak kurtulmasını sağlıyor. Pek çok canın sağ olarak enkazdan kurtulması için çalışan Angel Maratallo’nun en büyük yardımcısı Pina. Jose Medina ise Birras ile can kurtarmaya devam ediyor. Ekip, kendilerine en büyük yardımı köpeklerinin yaptığının altını çiziyor. 

74 KİŞİNİN KURTULMASINI SAĞLADI

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yapılan arama kurtarma çalışmalarına PAK da destek veriyor. Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Polis Arama Kurtarma (PAK) bünyesindeki canlı arama kurtarma köpekleri, Kahramanmaraş'ta 74 kişinin enkazlardan sağ çıkarılmasını sağladı.

Kahramanmaraş’taki arama kurtarma çalışmalarına Ankara’dan katılan PAK ekibinde “Işıl”, “Hermes”, “Haçiko” ve “Max” isimli 4 canlı arama kurtarma köpeği de yer alıyor.

Canlı arama kurtarma köpekleri, bugüne kadar 39 noktada enkaz altındaki 74 kişiye ulaşılmasını sağladı.

HABERE AİT RESİMLER

Editör: Araştırma Servisi

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

Haber Yorumları

Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

yükleniyor

Anket

YAYINLARIMIZI GÜVENİLİR BULUYORMUSUNUZ?..

yukarı çık