Reklamı Geç
5 saniye kaldı
SANİYELİ REKLAM SOSYAL MEDYA TAKİP ET
QR KODU site sol kule
sağ dik reklam tweter takip et

28 Nisan 2024, Pazar

BEŞİKTAŞ MEDYA GRUP - Uluslararası Basın Yayın Platformu

Bakanlıktan vatandaşa sağlıklı Ramazan menü önerisi! Aylık 31 bin 680 TL

Bakanlıktan vatandaşa sağlıklı Ramazan menü önerisi! Aylık 31 bin 680 TL

Sağlık Bakanlığı’na bağlı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, ‘Ramazan ayında sağlıklı beslenme önerileri' adı altında oruç tutan vatandaşlara yönelik örnek ‘sağlıklı yemek tabağı' hazırladı.

SÖZCÜ'den edinilen bilgilere göre; Bakanlığın önerisine uyup “Hem sağlıklı besleneyim, hem oruç tutayım” diyen 4 kişilik bir ailenin sadece tabağı doldurabilmesi için günlük bin 56 TL, aylık 31 bin 680 TL para harcaması gerekiyor. Tabaktan et yemeği çıksa bile fatura günlük 756 lirayı, aylık 22 bin 680 lirayı buluyor. Asgari ücretle geçim savaşı veren bir aile, başka hiçbir şeye para harcamasa bile bu tabakla en fazla bir hafta sağlıklı beslenebiliyor. Ailedeki 4 kişi de asgari ücretle çalışıyor ve yol parası, kira,  elektrik, su, doğalgaz, aidat vb hiçbir şeye para ödemiyorsa Bakanlığın örnek sağlıklı yemek tabağıyla Ramazanın tamamını sağlıklı beslenerek geçirebiliyor.

5 BESİN GRUBU ŞART

Sağlık Bakanlığı, oruç tutulmayan bölümde en az iki ana öğün ve ara öğünler yapılarak iftarda yüklü tüketimden kaçınılmasını öneriyor.

Öğünlerde 5 besin grubundan (süt ve ürünleri; et, yumurta ve kurubaklagiller; ekmek ve tahıllar; sebze ve meyveler) besinlerin dengeli tüketilmesi gerektiğini belirten Bakanlık, sağlıklı yemek tabaklarını tüketirken aşırıya kaçılmaması, yeme içmenin zamana yayılması, aşırı yağlı, tuzlu, ağır yemeklerden ve hamur işlerinden uzak durulmasını da tavsiye ediyor.

SAĞLIKLI SAHUR TABAĞI

Tabak süt, yoğurt, peynir, yumurta, tam tahıllı ekmekler, çiğ sebze- meyve gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltıdan oluşuyor. Ya da çorba, zeytinyağlı yemekler, yoğurt ve salata da tercih edilebiliyor.

Gün içinde açlık hissinin oluşmasını geciktirmek için midenin boşalma süresini uzatacak kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur pilavı gibi lifli kompleks karbonhidratların da tüketilmesi öneriliyor.

SAĞLIKLI İFTAR TABAĞI

Orucun adet olduğu üzere zeytin ya da hurma ve su ile açılmasından sonra yemeğe biraz çorba ve salata ile başlanabilir. Devamında etli sebze yemeği veya yağlı ve ağır olmayan bir et yemeği ve biraz zeytinyağlı sebze yemeği, salata veya söğüş, 1-2 dilim ekmek (pide ile tam tahıllı ekmeği değiştirerek) veya küçük bir porsiyon pilav veya makarna tüketilebilir. Yiyeceklerin yeterince çiğnenmesi de öneriliyor.

İFTAR-SAHUR ARASI TABAK

İftar ve sahur arasında meyve, kuru meyve, kabuklu yemişler, süt/yoğurt ve her gün olmamak kaydı ile küçük porsiyonlarda öncelikle meyve tatlıları, sütlü tatlılar tüketilebilir. Bakanlık bu sürede sıvı tüketimine de ağırlık verilmesini; su dışında çay, kahve, bitkisel çaylar, süt, meyve suyu, sebze suları, soda, maden suyu tüketilmesini ve bunların toplamının 2.5 ila 3 litre olmasını öneriyor.

İŞTE SAHUR VE İFTARIN YAKLAŞIK MALİYETİ

Sahurda (hafif kahvaltı) yaklaşık maliyeti (TL)

Süt 25

Yoğurt 30

Peynir (1/2) 55

Yumurta 6

Tam tahıllı ekmek 35

Çiğ sebze (karnabahar) 25

Meyve (portakal) 15

Çorba (şehriye) 15

Zeytinyağlı (pırasa) 20

Yoğurt 30

Salata 25

Sahur 1 toplamı 281

Kuru fasulye (yemek) 50

Nohut (yemek) 45

Mercimek (yemek) 45

Bulgur pilavı 10

Sahur (nohut bulgur) toplamı 60

İFTARIN MALİYETİ

Zeytin 10

Hurma 15

Su (günlük 12 lt) 20

Çorba 15

Salata 25

Etli sebze (patates) yemeği 100

Et yemeği (Kavurma) 400

Zeytinyağlı sebze yemeği 50

Salata 25

1-2 dilim ekmek (2 pide) 20

Pilav yada makarna 15

Et yemekli toplam 595

Etli sebzeli toplam 295

İftar sahur arası 120

Meyve 20

Kuru meyve 15

Kabuklu yemişler 30

Süt 25

Yoğurt 30

Editör: Araştırma Servisi

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

Haber Yorumları

Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

yükleniyor

Anket

YAYINLARIMIZI GÜVENİLİR BULUYORMUSUNUZ?..

yukarı çık