Reklamı Geç
5 saniye kaldı
SANİYELİ REKLAM SOSYAL MEDYA TAKİP ET
QR KODU site sol kule
sağ dik reklam tweter takip et

27 Nisan 2024, Cumartesi

BEŞİKTAŞ MEDYA GRUP - Uluslararası Basın Yayın Platformu

Bakan Koca açıkladı! Eris varyantı 9 kişide görüldü

Bakan Koca açıkladı! Eris varyantı 9 kişide görüldü

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yapılan incelemeler sonucu Eris varyantının 9 kişide görüldüğünü açıkladı. Edinilen bilgilere göre; Bakan Koca, Eris varyantına ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

Paylaşımında, "Endişe konusu sayılamayacak bir gelişme" diyen Bakan Koca, "Hasta etme gücünün (virülansının) düşüklüğünü bildiğimiz Eris varyantı Referans Laboratuvarımızda yapılan incelemede 9 kişide görüldü" ifadelerine yer verdi.

Bakan Koca'nın açıklamasının devamı şöyle:

"Yurtdışı temaslı ve aynı ildeler. Mevcut tedbirlere ve gündelik hayatımıza devam edeceğiz. Durum başka ülkelerde yaygın, bizde de ortaya çıkması muhtemeldi. Büyüklerimizi, kronik hastalarımızı koruyacağız."

ERİS VARYANTI

Dünya Sağlık Örgütü, 9 Ağustos'ta yayımladığı raporunda, daha önce "gözlem altındaki varyant" olan Omicron'un alt türevi Eris (EG.5.1) varyantının statüsünü, "izlenmesi gereken varyant" olarak değiştirmişti.

Mevcut kanıtlara dayanarak, Eris'in oluşturduğu halk sağlığı riski, diğer mevcut Covid-19 varyantlarının riskine benzer şekilde "küresel düzeyde düşük" olarak değerlendirilmiş, Eris'in özelliklerine bağlı olarak küresel şekilde yayılabileceği ve vakalarda artışa neden olabileceği kaydedilmişti.

Covid-19 varyantlarından Omicron'un alt türü olarak ortaya çıkan Eris varyantı, Türkiye'de de tespit edildi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Eris varyantının 9 kişide tespit edildiğini açıkladı. Varyant, Avrupa ve ABD'deki toplam vakaların yaklaşık beşte birini oluştururken hastalığa karşı Covid-19'un diğer varyantlarından farklı bir önlem alınması gerektiğine dair bir çalışma bulunmuyor.

Omicron varyantının alt türü olarak tanımlanan Eris, ilk olarak 17 Şubat'ta Güney Afrika'da tespit edildi. 

DÜNYA GENELİNDE İSTİKRARLI ARTIŞ

23 Temmuz itibariyle DSÖ’nin 23 Temmuz'da yayınladığı verilerie göre ise varyantın dünya genelindeki yaygınlığının 1 ayda yüzde 7,6’dan yüzde 17,4’e yükseldiği açıklanmıştı.

DSÖ, ağustos ayında Eris varyantına ilişkin yayımladığı raporda ise, daha önce ‘gözlem altındaki varyant’ olan türün statüsünü ‘izlenmesi gereken varyant’ olarak değiştirdi ve Eris’in yaygınlığında dünya genelinde istikrarlı bir artış olduğunu kaydetti.

ABD VE İNGİLTERE'DE YAYGIN

Şu ana kadar en fazla eris varyantı tespit edilen ülke ise ABD. Küresel çapta ortaya çıkan bu yeni Covid-19 varyantı, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki (ABD) vaka sayısının neredeyse beşte birini oluşturuyor. İngiltere Sağlık Güvenliği Ajansı'na (UKHSA) göre, Eris, İngiltere genelindeki her 7 yeni vakadan birini oluşturuyor.

DSÖ’ün verilerine göre Eris varyantı, Covid-19’un diğer varyantlarına benzer belirtiler gösteriyor. Eris varyantının diğer varyantlara kıyasla daha bulaşıcı olup olmadığı ve semptomlarının daha ciddi olup olmadığı henüz bilimsel olarak belirlenmedi. Eris varyantı da diğer Covid-19 varyantları gibi PCR testiyle tespit ediliyor.

BELİRTİLER

Eris varyantının en yaygın görülen belirtileri ise şöyle:

Ateş,

Öksürük,

Boğaz ağrısı,

Nefes darlığı veya solunum güçlüğü,

Kas ağrıları veya kas güçsüzlüğü,

Baş ağrısı,

Yorgunluk,

Burun akıntısı veya tıkanıklığı,

Tat veya koku kaybı,

İshal veya mide rahatsızlığı.

AŞILAR İŞE YARIYOR, YENİ BİR TEDBİRE GEREK YOK

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), yaygın olarak dolaşımda olan varyantları hedef alacak şekilde formüle edilerek güncellenmiş mRNA Covid-19 aşılarına yaklaşık 3 gümn önce onay verdi. Varyant, görüldüğü ülkelerde şu ana kadar ekstra bir önleme ya da karantina gibi tedbirlere yol açmadı. Hijyen ve fiziki mesafe gibi önlemler bu varyanttan da kaçınmanın yolları arasında.

Editör: Haber Merkezi

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

Haber Yorumları

Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

yükleniyor

Anket

YAYINLARIMIZI GÜVENİLİR BULUYORMUSUNUZ?..

yukarı çık