Reklamı Geç
5 saniye kaldı
SANİYELİ REKLAM SOSYAL MEDYA TAKİP ET
QR KODU site sol kule
sağ dik reklam tweter takip et

20 Nisan 2024, Cumartesi

BEŞİKTAŞ MEDYA GRUP - Uluslararası Basın Yayın Platformu

Ateşler pek çok yeri haritadan sildi

Ateşler pek çok yeri haritadan sildi

Yunanistan’ın Atina bölgesinde çıkan orman yangınları sonucu onlarca kişinin hayatını kaybettiği felakette ölüm oranı artmaya devam ediyor. Olaydaki kurbanların çoğu, ateşler nedeni ile Atina’nın 40 km kuzeyinde bulunan Mati köyünde hapsoldu, evlerinde ya da arabalarında hayatlarını kaybetti. Dehşet verici yangında alevlerin sıcaklığından yollardaki arabalar eridi ve metaller yere damlayarak lastikleri ise sıvı kauçuğa dönüştü.

Bölge halkı yangından kaçmaya çalışırken, ilerleyen ateşler tarafından tuzağa düşürüldü. Kurtulanlar ise yol kenarlarındaki cesetleri görmek zorunda kaldı. Pek çok kişi kayıp akraba ve arkadaşlarını bulmak umuduyla, Yunan yangın servisine çağrıda bulundu. Sivil Savunma Ajansı’ndan edinilen bilgilere göre ise, Attica bölgesindeki yangınlarda yaklaşık 190 kişi yaralandı.

Mati haritadan kayboldu

Yunanistan’ın güneyindeki bölgede üç cephede 15’ten fazla yangın çıktı. Doğu Attika’da ve Kineta’nın batısındaki Attika’daki alevlerle savaşmak için yüzlerce itfaiyeci görevlendirildi. Saatte 120 kilometreye kadar çıkan rüzgarların hızı, 37 dereceye yükselen hava sıcaklığı ve düşük nem oranı alevleri körükledi ve yangının hızla yayılmasına sebep oldu. Yunanistan Hükümet sözcüsü Dimitris Tzanakopoulos, kurtarma operasyonlarında 30 özel geminin de kullanıldığını belirterek, on iki liman gemisi, bir donanma fırkateyni, üç helikopterle birlikte seferber edildiğini bildirdi. Ayrıca,  ordu ve hava kuvvetleri personelinin ve ekipmanlarının da yardım için hazırlandığını söyledi.

Yangının nedenini araştıran yetkililer, nedenlerin arasında ihmalkarlık, altyapı yetersizliği ya da kundakçılığın üzerinde duruyor. Öte yandan Yunanistan’ın yardım çağrısının ardından, İtalya, İspanya, Kıbrıs ve Bulgaristan’da dahil olmak üzere, bazı Avrupa Birliği ülkeleri, yangın söndürme uçakları, kamyonlar şeklinde tekliflerde bulunurken, Avrupa İnsani Yardım ve Kriz Yönetimi Komiseri Christos Stylianides’de Yunan makamlarına yardımcı olmak için Atina’da bulunuyor. Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’da, yaşanan felaketten sonra Yunanistan Başbakanı Çipras’ı arayarak yardıma hazır olduğumuzu söyledi.

İnsanlar kayıp aile üyelerini arıyor

Yunanistan’da on yılın en büyük vahşeti olarak adlandırılan yangında en az 80 kişi hayatını kaybederken, 200 kişinin de yaralandığı tahmin ediliyor. Pek çok kişinin ise kayıp olduğu yangından kurtulmak için insanlar, plajlara kaçtı. Yunan raporlarına göre, 1500 ev hasar gördüğü ve pek çoğunun ise tahrip edildiği ileri sürüldü.

Olayda kaybolanların bulunması için olay yerlerinde, kömürleşmiş evlerde ve arabalarda aramalar yapılıyor. Kaç kişinin kayıp olduğuna dair kesin bir rakam yok. Bu nedenle pek çok kişi kayıp yakınlarını bulabilmek için sosyal medya ve Yunan televizyon kanallarına başvuruyor.

Hayatta kalanlar, kumsallara kaçan insanların dramatik anlarını, rüzgarlara, yükselen dalgalara rağmen dumandan boğulmamak için nasıl kaçtıklarını ve suya düşen yanan çam kozalaklarından kaçmak için denizde yüzmek zorunda kaldıklarını anlatıyor. Olaydan kurtulan kişilerden bazıları yaşadıklarını şu şekilde anlattı:

“Deniz yanıyordu, yanan çam kozalakları düşüyordu”

 “Gökyüzü dumanlı ve siyahtı, denizde fırtına vardı”

 “Çok fazla dalga vardı, büyük dalgalar… Üstümüze dağlar gibi geliyorlardı”

Yunanistan'daki yangın ardından bu kareleri bıraktı

Editör: Buğurcan Baştuğ

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

Haber Yorumları

Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

yükleniyor
yukarı çık