Reklamı Geç
5 saniye kaldı
SANİYELİ REKLAM SOSYAL MEDYA TAKİP ET
QR KODU site sol kule
sağ dik reklam tweter takip et

28 Nisan 2024, Pazar

BEŞİKTAŞ MEDYA GRUP - Uluslararası Basın Yayın Platformu

Atatürk dizisi hakkındaki kararı tepki çekmişti! Disney’den sert abone kaybı!

Atatürk dizisi hakkındaki kararı tepki çekmişti! Disney’den sert abone kaybı!

 

Atatürk dizisini kaldırma kararıyla Türkiye’de tepki çeken ve tartışmaların odağına yerleşen yayıncılık devi Disney, son çeyreğe ilişkin gelir raporunu bugün açıkladı. SÖZCÜ'den edinilen bilgilere göre; şirketin bilançosunda gelir kayıplarının devam ettiği görüldü. Şirketin geçen yıl 1 milyar doları aşan akış kayıpları 512 milyon dolara geriledi.

ABONE SAYISINDA SERT DÜŞÜŞ

Çevrimiçi yayıncılık platformu Disney+ abone sayısı ise analistlerin tahmin ettiği 154,8 milyon rakamının altında kaldı. Şirket en son çeyrekte yüzde 7,4 düşüşle 146,1 milyon abone bildirdi. Böylece platformun ikinci çeyrekte 11 milyon üye kaybettiği görüldü.

Abone kayıplarının çoğu, şirketin Hindistan Premier Ligi kriket maçlarının haklarını kaybetmesinin ardından geldi. Şirketin buradaki kullanıcı sayısında yüzde 24’lük düşüş görüldü.

Azalan kullanıcılar ve düşen gelirle karşı karşıya kalan şirket, ekim ayında reklamsız servisinin fiyatını artıracağını ve rakibi Netflix’in yaptığı gibi şifre paylaşımını kısıtlayacağını duyurdu.

TÜRKİYE’DE TEPKİ ÇEKMİŞTİ

Geçtiğimiz günlerde Atatürk dizisini yayınlamama kararı alan Disney Plus’a karşı Türkiye pazarında boykot çağrıları başlamış, binlerce kişi üyeliğini iptal etmişti.

Geçen yıl sosyal medya üzerinden Atatürk ile ilgili bir dizinin yayınlanacağını ve başrolünde Aras Bulut İynemli'nin yer alacağını açıklayan Disney+ geçtiğimiz günlerde dizinin iki film olarak televizyonlarda ve Türkiye'deki sinemalarda yayınlanacağını duyurmuştu.

Fox kanalında yayınlanacak “yeni filmin” ilk bölümünün 29 Ekim'de yayınlanacağı, 3 Kasım ve 22 Aralık'ta da ikinci filmin yayınlanacağı açıklandı. 2024 yılının yaz ayında ise her iki filmin de yeniden televizyonlarda yayınlanacağı duyuruldu.

Kararın ardından şirket Türk kullanıcıların tepkisini üstüne çekerken binlerce kişinin aboneliğini iptal ettiği görüldü.

TÜRKİYE'Yİ TERK ETSİN

Ermeni lobilerine boyun eğip Atatürk dizisini yayınlamama kararı alan Disney Plus'a karşı boykot çağrıları sürüyor. Binlerce kişi üyeliğini iptal ederken, “Türkiye'den git” kampanyası başlatıldı.

Amerika merkezli dijital yayın ağı Disney Plus'ın, “Atatürk” dizisinin, Amerika Ermeni Ulusal Komitesi ANCA'nın baskıları sonucu tüm dünya yerine Türkiye'de bir televizyon kanalında ve sinemalarda yayınlanacağını duyurmasına tepki dinmiyor. Sosyal medyada birçok kişi platforma yönelik boykot çağrısında bulunurken, siyasetçiler ve sanatçılar da dahil toplumun birçok kesiminden binlerce kullanıcı üyeliklerini iptal etti, #Disneyiptalet, DisneyplusTürkiyeyiterketsin etiketleri gündem oldu.

BAKÜ'DEN DİKKAT ÇEKİCİ SESSİZLİK

ABD merkezli Disney kanalının, Ermenistan ile ABD ve Fransa'daki Ermeni lobisinin tehdit ve şantajına boyun eğerek “Atatürk” dizisini yayından kaldırması her kesimden tepki aldı. Ancak Türkiye ile ilişkilerini “İki devlet bir millet” çerçevesinde yürüten ve Ermenistan ile savaşa kadar uzanan sorunlar yaşayan Azerbaycan'ın bu konuda sessiz kalması dikkat çekti. Ulu önder Atatürk, Azeriler açısından da önem taşıyor. Atatürk, Sevr Anlaşması ile bağımsız bir Ermenistan hayali gören anlaşmayı milli mücadeleyle birlikte çöpe atmış, Ermenilerin Türkiye topraklarını da içine alan  ‘Bağımsız Ermenistan' rüyasını bitirmişti.

ERMENİ GAZETESİNDEN SKANDAL ATATÜRK ÇAĞRISI

Ermeni lobilerinin baskısı sonucu 'Atatürk' belgesini yayınlamama kararı alan Disney Plus'ın bu hamlesi Türkiye'nin sert tepkisi ile karşılaştı. RTÜK konu ile ilgili soruşturma başlatırken Türkiye'nin her kesiminden skandal karara tepki yağdı. HÜRRİYET'ten edinilen bilgilere göre; ABD'de yayın yapan ve diasporanın sözcüsü gibi hareket eden The Armenian Weekly  provokatif bir haber ile okurlarının karşısına çıktı.

'Hem Ermenileri hem de Türkleri aynı şekilde öfkelendiren bir film projesi ortaya çıkarmak için özellikle beceriksiz bir Walt Disney Company yöneticisi gerekir. O çalışan hem kasaya hem de şirketin itibarına zarar verdiği için kovulmalı' denilen haberde Amerika Ermeni Ulusal Komitesi'nin (ANCA), Disney'in film projesini protesto etmek için Haziran ayında bir kampanya başlattığı hatırlatıldı.

Harut Sasunyan imzalı haberde şu skandal ifadelere yer verildi;

'ANCA, Disney+'ı elinde milyonlarca Yunan, Ermeni, Süryani, Keldani, Arami, Maruni ve diğer Hıristiyan şehidin kanı olan bir Türk diktatörü ve soykırımcı bir katil olan Mustafa Kemal Atatürk'ü yücelten dizisini iptal etmeye" çağırdı.'

Skandal yazının devamında Disney'in kararına Türkiye'den tepki yağdığı ve bu tepkinin dünyanın pek çok bölgesinde haber olduğu belirtildi.

'Türk medyası, ABD'deki “güçlü Ermeni lobisi” ANCA'yı Disney'e başarılı bir şekilde baskı yapmakla suçladı' denilen yazının devamında şu ifadelere yer verildi;

'Disney bu projeyi körü körüne üstlendi ve dünya çapında birçok Ermeniyi kızdırdı. Sonra hatasını anlayan Disney elini yıkadı ve zekice belgeseli Türkiye'de Fox-TV'ye attı.'

SKANDAL ÇAĞRI: BASKIYA DEVAM

Söz konusu yazıda skandal bir çağrı da yapıldı. Ermeni lobisinin çirkiin oyunu için 'Yine de, savaş kısmen kazanıldı' diyen The Armenian Weekly dünya genelindeki Ermenilere çağrıda bulundu. Yazıda 'Dev Walt Disney Company planlarını değiştirse de Dünya çapındaki Ermeniler artık üç nedenden dolayı Disney'in üst düzey yöneticileriyle bu konunun peşine düşmek zorunda' denildi.

Yazar ilk olarak 'Atatürk belgeselini tamamen iptal etmek ve Türkiye'de Fox-TV'ye teslim etmemek' için baskıya devam edilmesi gerektiğini savundu.

'Walt Disney Company'nin bir daha asla Türk propaganda filmi çekmeyi düşünmemesi için' çalışılması gerekriğini savunan yazar 'Disney'i Ermeni Soykırımı ve Ermenistan Cumhuriyetleri ve Artsakh gibi bir Ermeni konusu üzerine bir belgesel yapmaya teşvik edin' dedi.

Yazar, 'Ne yazık ki, Ermeni-Amerikan toplumu, sanki Ermeni meseleleri kendilerini ilgilendirmiyormuş gibi davranan Ermenistan liderlerinden herhangi bir yardım almadan, her şeye gücü yeten Türk hükümetiyle mücadelede bir kez daha yalnız bırakılıyor' sözleri ile ile Erivan yönetimini de hedef aldı.

Editör: Araştırma Servisi

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

Haber Yorumları

Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

yükleniyor

Anket

YAYINLARIMIZI GÜVENİLİR BULUYORMUSUNUZ?..

yukarı çık