Reklamı Geç
5 saniye kaldı
SANİYELİ REKLAM SOSYAL MEDYA TAKİP ET
QR KODU site sol kule
sağ dik reklam tweter takip et

27 Nisan 2024, Cumartesi

BEŞİKTAŞ MEDYA GRUP - Uluslararası Basın Yayın Platformu

Anıtkabir'in siluetine cami projesi!

Anıtkabir'in siluetine cami projesi!

Ankara Beşevler’de bulunan Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi, 2016 yılında “depreme dayanıksız” olduğu gerekçesiyle yıkıldı. Hacettepe Devlet Konservatuvarı’yla bitişik olan ve “eğitim bölgesi” olarak adlandırılan alan, daha önce AKP’li eski başkanlar Melih Gökçek ve Mustafa Tuna dönemlerinde iki kez “ibadet alanına” dönüştürülmek üzere planlanmış ancak itirazlar sonucu, mahkemenin de “Beşevler Meydanı’na cami yapılması eğitim içeriğini zedeler” gerekçesiyle proje durdurulmuştu. 

Cumhuriyet'ten edinilen bilgilere göre; aynı proje, Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Meclisi’ne Haziran 2023’te tekrar geldi ve meclis toplantısında oybirliğiyle kabul edildi. Karar, temmuz ayında askıya çıktı. Meslek odaları ve bölge yurttaşları karara tepki gösterdi. 

‘BÖLGEDE 4 CAMİ VAR’

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan, 3. kez dava açmaya hazırlandıklarını belirterek “Cami, yürüme mesafesinde, 500 metre içinde dört adet cami olmasına karşın, ‘Cumhuriyetin eğitim ve bilim yerleşkesine’ yapılmak isteniyor. Eğitimin bundan zarar göreceği ifade edilirken, üst üste ibadet alanına dönüştürülmesi kabul ediliyor” dedi. 

Cami planının, Anıtkabir’in arazisine 300 metre mesafede olduğunun altını çizen Candan, “Beşevler’in kalbine 100 bin metrekare beton saplayarak, Anıtkabir’in alanında baskıyı artıracak ve üçüncü açılardan Anıtkabir’in siluetine dahi etki ederek bozabilecek bir konumda. Karara onay verenlere karşı sessiz kalmayacağız” diye konuştu.

‘YÜKSEKLİK BELİRSİZ’

Kararın “oy birliğiyle” alınmasını eleştiren Candan, şunları kaydetti: “İktidar, bu camiyi simgesel olarak kullanıyor. Mimarlar Odası zaten iktidarın yıkmaya çalıştığı camileri de koruyor.” 

Öte yandan, oybirliğiyle onaylanan proje kararında, 35 bin metrekarelik ibadet alanının “emsal 1,5 yükseklik serbest” olması da dikkat çekti. Candan, projede “yüksekliğin serbest” olarak tanımlanmasına tepki gösterdi. Planın emsal değerine göre, caminin yüksekliğinin bir sınırı bulunmuyor.

Editör: Haber Merkezi

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

Haber Yorumları

Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

yükleniyor

Anket

YAYINLARIMIZI GÜVENİLİR BULUYORMUSUNUZ?..

yukarı çık