Reklamı Geç
5 saniye kaldı
SANİYELİ REKLAM SOSYAL MEDYA TAKİP ET
QR KODU site sol kule
sağ dik reklam tweter takip et

20 Nisan 2024, Cumartesi

BEŞİKTAŞ MEDYA GRUP - Uluslararası Basın Yayın Platformu

24 Haziran'daki seçimlerde oylar nasıl hesaplanacak?

24 Haziran'daki seçimlerde oylar nasıl hesaplanacak?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MHP Lideri Devlet Bahçeli ile Beştepe'deki görüşmesinden erken seçim çıktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2019 yılında yapılması düşünülen seçimlerin, MHP Genel Başkanı ile mutabakata varıldığını söyleyerek 24 Haziran 2018 Pazar günü yapılmasına karar verildiğini açıkladı.

Şimdi erken seçim kararından sonra akılları ittifak yasası gereğince oyların nasıl sayılacağı merak ediliyordu. Seçmenler oylarını nasıl kullanacak. Nereye mühür basacak. Seçmen birden fazla oy kullanabilecek mi? İttifak oyları nasıl hesaplanacak ve sayılacak.

Merak edilen 24 Haziran 2018 Pazar günü yapılacak seçimler için hazırlanan ittifak yasasının kullanılacak oyların nasıl sayılacağı ayrıntılı bir şekilde örnekli olarak açıklandı.

24 Haziran seçimlerinde ittifak yapan partilere verilen oylar ayrı ayrı sayılacak. Eğer pusulanın üstünde birden fazla mühür basılırsa o zaman devreye ortak hesap girecek.

Geçtiğimiz aylarda seçim ittifak yasası AK Parti ve MHP'nin teklifi ile Meclis sunulmuş ve kabul edilmiş. AK Parti ve MHP'nin teklifindeki yasaya göre, ittifak partilerin oy pusularında kutucuk olacak. Bu kutucuklardaki verilecek oyların ise nasıl hesaplanacak tek tek açıklandı.

Seçmen oy pusulasına iki ittifak partisine de evet mühürünü basarsa, oy geçersiz sayılmayacak. Bu pusula ittifak yapan parti için ortak oy olarak yazılacak. İttifak partilerinden aldığı oy çoğunluğuna göre ortak oylar dağıtılacak.

Cumhur ittifakının 18. maddesine göre partilerin oyları kendi adına yazılacak. Mesela oy pusulasında AK Parti ve MHP'ye aynı anda evet mühürü basılması durumunda bu oy geçersiz sayılmayacak ve tek olarak hesaplanacak. Yani seçmen oy kullandığında iki kullanma şansı olmayacak.

Yapılan açıklamada 24 Haziran seçimlerinde kullanılacak ittifak oyların hesaplanmasını aşağıdaki şemada gördüğünüz olacak.

Örnek olarak sunduğumuz tabloda:

AK Parti: seçmeninden 
200 bin oy aldı

MHP: seçmeninden 
50 bin oy aldı

İki partiye verilen ortak oylar ise: 50

50 bin ittifak oyu ise partilerin aldıkları oylarına oranlarına göre dağıtılacak.

Ortak oylardan paylaşım şöyle olacak: 

AK Parti'yi düşen oy sayısı 40 bin
MHP düşen oy yasısı ise 10
olacak...

Yani:
AK Parti'nin aldığı 200 bin oyun ilaveten 40 daha eklenerek toplam oyu 240 olacak.

MHP'nin ise aldığı 50 oyun üzerine 10 oy eklenerek toplamda 60 oy olarak ilave edilecek.

Yani özetlersek: İttifak seçiminde, AK Partili seçmenin kullandığı 200 bin, MHP seçmenin ise partisine kullandığı oy 50 bin.

Eğer seçmen her iki parti için 50 oy kullanırsa, formüle göre AK Parti'nin 40 bin oy ilave edilerek 240 bin olacak. MHP ise seçmeninden aldığı 50 oy üzerine, ortak oydan payına 10 bin oy ilave edilecek. Yani MHP'nin oyu 60 bin olacak.

24 Haziran seçimlerinde, seçmen fazla oy kullanamayacak. Fazla evet mühür nedeniyle oylar geçersiz sayılmayacak.

Editör:

Beğendim 1 Muhteşem 0 Haha 1 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

Haber Yorumları

Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

yükleniyor
yukarı çık