Yaz aylarında vitamin eksikliğine dikkat!

Yaz mevsiminde güneşlenerek, bol bol meyve ve sebze tüketerek ihtiyacımız olan vitaminleri aldığımızı düşünsek de, gerçek tam tersi olabilir. Uzmanlar, yaz mevsiminde vitamin eksikliğine karşı uyardı.

Beşiktaş Medya Grup

Vitamin eksikliği pek çok kişinin yaşadığı genel bir durum. Kış aylarında daha fazla yaşandığı düşünülse de, aslında yaz mevsiminde de görülme sıklığı oldukça fazla. Uzmanların yaptığı açıklamaya göre, kış mevsiminde olduğu gibi yaz mevsiminde de vitamin eksiklikleri görülüyor. Yazın havaların ısınması ile hızlanan metabolizma sonucu bazı vitaminlere duyulan ihtiyaç artıyor ve vücut daha fazla enerjiye ihtiyaç duyuyor. Yapılan araştırmalara göre beslenme uzmanları, yazın eksikliği yaşanan vitaminler ve nedenlerini açıkladı.

Yazın D vitamini eksikliği görülüyor

Güneş ışınlarından vücuda depolanan D vitamininin eksikliği, yaz mevsiminde artabiliyor. Kışın kalın giysiler altında güneşe hasret kalan bedenlerimiz yazın bu hasreti gidermek için güneşten faydalanmak istiyor. Ancak, sıcak havada güneşte durmak yerine gölgede durmanın tercih edilmesinden dolayı, yeteri kadar D vitamini depolanamıyor.

Kemik gelişimi ve kalsiyum açısından çok önemli olan D vitamini eksikliği, kas ve eklem ağrılarına sebep olarak, bağışıklık sistemi üzerinde ciddi etkilerinin olduğu biliniyor. Günde yarım saat güneşlenmeniz D vitamini depolamanın en birinci yolu. Öte yandan, D vitaminini vücudumuza depolamanın başka yolları da bulunuyor. Bunlar balık yağı içmek ve istiridye yemek. Ayrıca, süt, yumurta, mantar da D vitamini içeriyor.

Cildin dostu A vitamini

D vitamini depolamak için bol bol güneşlenmek önemli ancak, güneşin cilde olan zararlı etkilerini de unutmamak gerekli. Güneş ışınları ciltte kırışıklıkları arttırarak erken yaşlanmadan deri kanserine kadar pek çok probleme neden olabiliyor. Bu nedenle vücudun A vitaminine ihtiyacı da artıyor. Yıpranan derinin onarılmasında A, E, C vitaminlerinin yararının büyük olduğu bilinirken, özellikle A vitamini eksikliği çekenlerde cilt problemleri, görme bozuklukları, bağışık sisteminde sorunlar baş gösteriyor.

İhtiyacımız olan A vitaminini vücudumuza depolamak için kırmızı et , balık, yumurta, domates, havuç, kavun, kayısı ve kırmızıbiber gibi gıdalardan yararlanabilirsiniz.

Bağışıklık sisteminin güç kaynağı C vitamini

Bağışıklık sisteminin üzerinde büyük etkisi olan C vitamini aynı zamanda, vücudun direncini de artırıyor. C vitaminine kışın duyulan ihtiyacın yaz aylarında da devam ettiğini söyleyen uzmanlar, bağışıklık sisteminin yaz kış çalıştığını ve C vitaminine ihtiyaç duyduğunu söyledi. Yaz mevsiminde yeterli C vitamini tüketilmediğinde, vücudun direnci düşüyor ve viral hastalıklara karşı savunmasız oluyor. Ayrıca sinir sisteminin üzerinde de etkisi olan C vitamini eksikliğinde, daha agresif sinirli bir hal içerisinde olunabiliyor.

Kış mevsiminde mandalina, portakal, limon ve greyfurtta bulunan C vitamini, yaz mevsimin de de çilek, kavun, karpuz, yeşil biber, maydanoz gibi yeşil yapraklı sebzeler C vitaminini içeriyor.

E vitamini vücut için önemli

Antioksidan görevi gören E vitamini, hücrelerin yenilenmesinde, saç, cilt, göz sağlığı, bağışıklık sistemi, üreme, damar sağlığı üzerinde önemli etkilere sahip. Yeterli miktarda E vitamini olmayan bir kişide cilt sağlığında ve üreme fonksiyonlarında bozulmalar olabiliyor. Ayrıca güneşin zararlı ışınlarında da koruyan E vitamini,  fındık, badem, ay çekirdeği gibi bir çok kuruyemişte, yeşil zeytin, zeytinyağı gibi bitkisel yağlarda, kırmızı biberde oldukça fazla olarak bulunuyor.

Yaz aylarındaki büyük sorun  “B” vitamini

Yaz aylarında eksikliği çekilen bir başka vitamin ise,  “B” vitamini. B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 VE B12, B kompleks vitaminlerinin içinde bulunuyor. B vitamini eksik olduğu zaman halsizlik, saç dökülmesi, sindirim sorunları, gerginlik, uykusuzluk ve anemi gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor.

Yağlı balıklar, tahıllar, süt ve süt ürünleri, badem, yumurta, tavuk, mantar, patates, ıspanak gibi gıdalarda bulunan B vitaminine yaz-kış ihtiyaç bulunuyor.