Uluslararası basında Türkiye

Türkiye, uluslararası basında ses getirmeye devam ediyor. Bu sabah Almanya'nın DPA ve N-TV-İnternet yayın organlarında Türkiye ile ilgili haberler yer aldı.

Beşiktaş Medya Grup

T.C. İletişim Başkanlığı raporundan edinilen bilgilere göre; uluslararası basında Türkiye hakkındaki haberleri sizler için derledik. İşte Almanya'nın DPA ve N-TV-İnternet yayın organlarında Türkiye ile ilgili öne çıkanlar:

Merkel ve Erdoğan Akdeniz'de yaşanan doğal gaz ihtilafını görüştü

Almanya'nın DPA adlı yayın organından edinilen bilgilere göre; Şansölye Angela Merkel ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ortak bir video konferansında, Doğu Akdeniz'deki ihtilafı ele aldı. Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, perşembe akşamı yaptığı açıklamada, Şansölye'nin "bölgesel gerilimleri azaltma ihtiyacının" altını çizdiğini söyledi. Seibert, Merkel ve Erdoğan'ın temasta kalmak konusunda uzlaştığını belirtti. Resmi Anadolu Ajansına göre Erdoğan, Yunanistan'ın tutumunu egoist ve haksız olmakla eleştirdi. Erdoğan ayrıca Atina'yı destekleyen ülkeleri de kınadı.

Fransa son dönemde Yunanistan ve Kıbrıs ile dayanışma işareti olarak Doğu Akdeniz'deki Fransız askeri varlığını artırdı. Merkel, çatışmada ara buluculuk yapmak için halihazırda birkaç kez çabaladı. Dışişleri Bakanı Heiko Maas da görüşmeler için Türkiye ve Yunanistan'a gitti.

Seibert'den edinilen bilgilere göre; Merkel ve Erdoğan, iç savaş ülkedi Libya'daki durumu da görüştü.

Türkiye ile müzakereye ret... Atina yönetimi NATO'nun çıklamasını yalanladı

Almanya'nın N-TV-İnternet yayın organı'nda yer alan habere göre; Yunanistan, NATO'nun Atina ve Ankara'nın Doğu Akdeniz'de askeri anlamda çatışmasını engellemek için teknik görüşmelerde bulunmayı kararlaştığı yönündeki açıklamalarını yalanladı. DPA, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı çevrelerinden, ittifak içerisinde bu tarz görüşmeler yapılmasına hazır olunduğu ancak Atina'nın, Türkiye'nin bunun öncesinde tüm gemilerini Yunanistan'ın münhasır ekonomik bölgesinden çekmesi gerektiği şartını öne sürdüğü bilgisine ulaştı.

Atina'nın yalanlama haberi, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in iki NATO ülkesnin ittifak çerçevesinde görüşmelere hazır olduğu yönündeki açıklamasından hemen sonra geldi. Bir NATO sözcüsü sorular karşısında, Atina'nın ttumu hususunda açıklamada bulunmak istemedi. Sözcü sadece Türkiye ve Yunanistan arasında perşembe günü Brüksel'deki NATO merkezinde teknik bir görüşmenin yapıldığına dikkat çekti.

Uluslararası oyuncular ise mevcut durumda var güçleriyle Türkiye ve Yunanistan arasında yaşanan tartışmadaki gerginlikleri azaltmaya çalışıyor. Şanşölye Angela Merkel ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan perlembe akşam saatlerinde bir video konferansında ihtilafı ele aldı. Türkiye basınına göre, Erdoğan söz konusu görüşmede Yunanistan'ın tutumunu bencil ve haksız olarak nitelendirdi ve Atina'ya destek veren ülkeleri de kınadı.

Özellikle de Fransa son süreçte Yunanistan ve Kıbrıs ile dayanışma içerisinde olduğunu göstermek için Akdeniz'in doğusundaki askeri mevcudiyetini artırdı. Merkel ihtilafa birçok kez ara buluculuk yapmaya çalıştı. Dışişleri Bakanı Hiko Maas da görüşmelerde bulunmak üzere Türkiye ve Yunanistan'a gitti.