Temmuz ayında kiralar ne kadar arttı?

Uygun fiyata kiralık ev bulmak ayrı dert, kira artış zamanı ise ayrı bir dert. Kiracılar ile ev sahiplerini en çok düşündüren konulardan biri olan kira artı zamanları ayrı bir stres…

Beşiktaş Medya Grup

Zamanı dolan kira sözleşmelerinde ev sahipleri, belirlenen kira artış oranlarına göre zam yapıyor. Her ay yeniden belirlenen kira artış oranları ile kiralara en fazla ne kadar zam yapılabileceği belirleniyor. Bir yıllık sözleşmelerinin sonunda süreleri dolan kiracılara, ev sahipleri bu oranlar doğrultusuda zam yapıyor.

Düzenlenen kanunlara göre, kira artış oranları ÜFE’nin son bir yıllık ortalamasına göre belirleniyor. Belirlenen bu oranları açıklayan Türkiye İstatistik Kurumu, 2018’in Temmuz ayındaki kira artış oranlarını yüzde 16,57 olarak belirledi. Yeni kira bedeli, var olan kiraya belirlenen oranın uygulanması ile hesaplanıyor. Böylece  ev sahibi belirlenen oranın üzerinden zam yapabiliyor.

Temmuz 2018’de kira artış oranı

Geçtiğimiz Haziran ayına göre, Temmuz ayında kira artış oranları yüzde 0,77’lik bir artış gösterdi. TÜİK, Temmuz ayı için kira artış oranının yüzde 16,77 olduğunu açıkladı. Böylece ev sahipleri, Temmuz ayında evlerine yüzde 16,57 oranında zam yapabilecekler. Örneğin, bir yıllık sözleşmesi 2 bin TL olan bir eve ev sahibi yüzde 16,57 oranındaki kira artışına göre, en fazla 331,4 TL zam yapabilir. Böylece yeni kira ücreti en fazla 2 bin 331,4 TL olabilir.