Sakatlanmadan yüzmek için bunlara dikkat

Vücut kas ve kemik yapısına pek çok yararı olan yüzme sporu, doktorlar tarafından da pek çok kişiye tavsiye ediliyor. Ancak, kaslar ısınmadan zorlayıcı stillerle yüzmek ya da suya atlamak, istenmeyen…

Beşiktaş Medya Grup

Havaların sıcak olduğu yaz aylarında, insanlarda dışarı çıkarak egzersizlerini açık havada yapmanın keyfini çıkarıyor. Yürüyüş, yüzme, bisiklet sürme, plajda voleybol oynama gibi pek çok aktivite yapılıyor. Ancak, kaslar hazır olmadan yapılan bu etkinlikler, istenmeyen sakatlıklara da zemin hazırlıyor. Bu nedenle herhangi bir aktiviteden önce sıcak havalarda su içmek, spor saatini belirlemek, ısınma hareketleri yapmak, yaşanabilecek sakatlıkları engelleyebiliyor. Spordan önce ısınma egzersizleri ve spordan sonra yapılan soğuma egzersizleri, oluşabilecek sakatlanmaları önlediği gibi, ısınma hareketleri kalp ve dolaşım sisteminin hızlı çalışmasını sağlayarak kaslara daha fazla oksijen ulaşmasını sağlıyor. Soğuma hareketleri ise, benzer şekilde kalp hızını dengeli bir şekilde normale dönmesini sağlıyor.

Zorlayıcı stillerde yüzerken ve suya atlarken dikkat edin

Vücuda pek çok yararı olan yüzme, romatizma, kas, eklem, diz, kemik ve bel hastalıkları olan kişilere doktorlar tarafından tavsiye edilen en yararlı sporların başındadır. Ancak, diğer spor dallarında olduğu gibi, ısınma egzersizleri yapmadan yüzmek, bazı sakatlıklara sebep olabiliyor. Bu nedenle yüzerken sakatlanmamak için, kasları zorlayıcı stiller yerine daha yumuşak şekilde yüzülmelidir.

Yazın karşılaşılan bir başka sakatlanmaya neden olan aktivite ise, denize ya da havuza atlayarak girmektir. Suya çivileme ya da balıklama atlayış yapılmadan önce, su derinliğinin 2 metreden az olmadığına emin olunmalıdır. Çünkü, çarpılan yere göre omuz, bel, ayak bileği, baş ya da omurgada travmalar oluşabilmektedir. Bu nedenle suya atlamadan girmeyi tercih etmek ya da atlanmak isteniyorsa suyun 2 metreden fazla derinlikte olması gerekmektedir.