Notre-Dame'ın kulesi için çılgın fikirler

Saatlerce süren yangın sonucu kulesi ve çatısı çöken Notre-Dame Katedrali'nin restorasyonu için tasarımcılar fikirlerini ortaya koydu.

Beşiktaş Medya Grup

Geçtiğimiz Nisan ayında büyük bir yangın sonucu kulesi ve çatısı çöken Notre-Dame Katedrali'nin restorasyonu için ünlü mimarlar tasarımlarını bir bir açıklamaya başladı. Bu tasarımlar arasında cam, aştın alevler ve bir ışık demetinden oluşan çılgın projeler yer alıyor.

Yangından bir hafta sonra tasarımcı Mathieu Lehanneur açıkladığı tasarımda, karbon fiberden yapılmış altın varak kaplı 300 ayaklık bir alev kule projesi ile trajedinin kalıcı bir hatırlatması olacağını ifade etti. Sosyal medyada pek çok tepki alan tasarım aslında basitçe provakasyon amaçlıydı. Çünkü tasarımcı, 19. yüzyıldaki gibi kulenin yeniden inşa edilmesi fikrinin saçmalığını göstermek istedi.

Katedral için yapılan tasarımların geneli cam kulden oluşmaktadır. Fakat Vizum Atelier'den gelen bir fikirle yeni bir kuleden gökyüzüne doğru bir ışık hüzmesi tasarlanmıştır. Bu tasarım hakkında Slovakyalı tasarım firmasının mimarı Michal Kovac, kaybedilen ruhlar için bir deniz feneri şeklinde açıkladı.

Dini atmosfere sahip başka bir tasarım önerisinde de katedralin çatısında ve kulesinde tamamen vitray kullanılarak yeniden inşa edilmesi önerildi. Bu tasarım fikri ise, Brezilyalı mimar Alexandre Fantozzi'ye aitti.

Uluslar arası rekabet

Yangından sonra konuşan Fransa Başbakanı Edouard Philippe, kule için Eugene Viollet-le-Duc tarafından tasarlanan kulenin restorasyonu için Uluslar arası bir rekabetin olacağını açıkladı ve bunun büyük bir tarihi sorumluluk olduğunu söyledi.

Moskova Mimari Enstitüsü'nde öğretim görevlisi olan Alex Nerovnya bir başka tasarımında ise, yeniden inşa edilecek olan Gotik kulenin etrafında bir elmasa benzeyen çatı önerdi.

Macron'dan öneri

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Notre-Dame'ı daha da güzel bir hale getirecek çağdaş bir mimati jeste karşı olmadığını açıkladı. Fakat Fransa'daki pek çok kişi, Viollet-leDuc'un kulesinin sivri olarak aynı şekilde restore edilmesini istediğini söyledi.

Restorasyon için özel yasa

Restorasyonun finansının nasıl yapılacağı hakkında Fransız Parlamentosu'nda bir yasa önerildi. Ayrıca yasada, Macron'un 5 yıl içerisinde katedralin yeniden inşa edilmesine uyması mümkün kılacak proje için çevresel ve miras kurallarına ilişkin tedbirleri de içerecek.

Öte yandan, binden fazla mimarlık uzmanı ve sanat tarihçisi, Le Figaro'da bir yazı yayınlayarak, hükümeti restorasyonun miras yassalarına saygı çerçevesi içerisinde olması için doğru yolu bulmaları için zaman ayırmaya çağırdı. Fransa Kültür Bakanı Frank Riester ise, Parlamento'ya restorasyonun aceleci olmayacağını ve hükümet tarafından önerilen yasa eleştirilerini de dinleyeceğini söyledi.