Milletvekili aday başvuruları sona erdi

Siyasi partiler 24 Haziran seçimlerine hazırlıklarına son sürat devam ediyor. AKP, CHP, MHP ve İYİ Parti’de milletvekilliği aday adaylık başvuruları sona erdi. Milletvekili aday adayı başvurularında AKP ilk sırada yer…

Beşiktaş Medya Grup

Türkiye 24 Haziran seçimlerine son sürat hazırlanıyor. Bir yandan yeni sistemle cumhurbaşkanı adayı olmak için 100 bin imza verme işlemi de bugün bitiyor. Öte yandan siyasi partilerden 24 Haziran'da yapılacak 27. dönem milletvekili genel seçimlerine milletvekili olmak için başvuru süresi de AK Parti, CHP, İYİ Parti ve MHP'de sona erdi. Milletvekili adayı olmak için başvuru rakamlarına bakıldığında ilk sırayı AKP alırken, İYİ Parti ikinci sırada yerini aldı. Yeni kurulan ve 6 aylık bir parti olan İYİ Parti'ye yoğun talep gelmesi dikkatlerden kaçmadı. AK Parti kendi rekorunu kırarken, 25 Ekim 2017 kurulan İYİ Parti'yi yoğun bir talep oluştu.

Hangi partiye kaç milletvekili aday adayı başvurusu yaptı?

24 Haziran’da yapılacak 27’nci Dönem Milletvekili Genel Seçimi için milletvekili aday adaylık için AK Parti'ye 7 bin 329, İYİ Parti'ye 2 bin 800, MHP'ye bin 815 ve CHP'ye de bin 592 kişi başvurdu. Partinin yetkili organları gerekli işlemleri tamamladıktan sonra listeleri 21 Mayıs Pazartesi mesai bitimine kadar Yüksek Seçim Kurulu (YSK)'na teslim edecek. Yüksek Seçim Kurulu (YSK)'da incelemelerini tamamladıktan sonra kesin listeyi açıklayacak. Yeni anayasaya göre milletvekili sayısı 600'e çıkarılmıştı. 

Hangi partiler seçime katılıyor?

24 Haziran'da Cumhurbaşkanlığı seçimiyle birlikte 27’nci Dönem Milletvekili genel seçimlerine katılacak partiler ise şöyle: 

AKP, BTP, BBP, CHP, DP, HDP, İYİ Parti, MHP, Saadet Partisi, Vatan Partisi, HÜDA PAR.

"Millet ittifakı" ve "Cumhur ittifakı"

Siyasi partiler 24 Haziran seçimlere 'ittifak' altında giriyorlar. AK Parti, Milliyetçi Hareket Partisi ve Büyük Birlik Partisi "Cumhur ittifakı"yla seçimlere girecek. CHP, Saadet Partisi, İYİ Parti ve Demokrat Parti ise "Millet ittifakı" adıyla seçimlerde yer alacak. Millet ittifakı adı altında seçimlere giren CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi ve Demokrat Parti'nin buradaki amaçı sandıklara sahip çıkarak Meclis'te en az 301 milletvekili kazanarak çoğunluğu elde etmek.