Koşarak kemiklerinizi güçlendirin

Yapılan araştırmalar sonucu uzmanlar, düzenli olarak spor yapmanın kemiklerin güçlenmesini sağladığını açıkladı.

Beşiktaş Medya Grup

Yaşa, cinsiyete ve günlük hayatta spor yapıp yapmamaya bağlı olarak, kemiklerin yapısı da değişiyor. Kemik zayıflığı ve kemik erimesi hakkında çalışmalar yapan doktorlar, kemiklerin güçlenmesi için 10 dakikalık yürüyüşün yeterli olduğunu söyledi. Gün içerisinde 3 defa yapılacak olan 10 dakikalık yürüyüşler ile kemik yapınızı güçlendirebilirsiniz. Ayrıca yürüyüşün yanında, koşu ağırlık egzersizleri, şınav ve yüzme gibi kasları çalıştıran egzersizlerle de kemikleri güçlendirmek mümkün.

Aerobik hareketlerinin de yararlı olduğu gibi, 10 dakika yapacağınız hızlı yürüyüşlerle, ileri yaşlarda daha az kemik sorunları yaşayacağınız uzmanlar tarafından söyleniyor.

Denge önemli

Fazla kilolar nasıl kemiklere basıncı arttırıp zararlı ise, aşırı zayıf olmak da aynı şekilde kemikler için riskli. Dengeli bir kiloya sahip olmak, kemiklere yüklenen ağırlığında dengeli olmasını ve kemiklerin güçlenmesini sağlarken, narin ve çok zayıf kişilerin kemiklere basıncı az olduğu için, kemik yapıları zayıflıyor. Aşırı kilolu olmak gibi, aşırı zayıf olmak da kemikler için tehdit oluşturuyor.

D vitaminin etkisi büyük

Güçlü kemiklere sahip olmak için kalsiyum takviyesi akla gelse de, fazla kalsiyumun kalp krizine yol açtığı iddialarından dolayı doktorlar, beslenmenin önemine vurgu yapıyor. Günlük alacağınız D vitamini ile sağlıklı kemiklere kavuşabilirsiniz. Bunu,  güneşlenerek, balık yiyerek ya da balık yağı omega 3 içerek sağlayabilirsiniz.

Sigara en büyük düşman

Özellikle genç yaşlardan itibaren içilen sigaralar kemiklerin en büyük düşmanı. Çünkü, sigaranın içerdiği maddeler, kemik hücrelerini etkileyerek, kemikleri zayıflatıyor. Sigara içenlerde, içmeyenlere göre kemik erimesi, kemik çatlaması gibi riskler daha fazla oluyor. Uzmanlar, kemiklerinin güçlenmesini isteyen ancak, sigara içen kişilere sigarayı bırakmasını tavsiye ediyor.