Dümeni kilitlendi yalıya girdi!

İstanbul Boğazı’nda büyük bir felaket atlatıldı. Dümeni kilitlenen tanker, tarihi Hekimbaşı Salih Efendi yalısına çarptı. Yalının büyük bir kısmının yıkıldığı kazada, yaralanan ya da hayatını kaybeden olmadı.

Beşiktaş Medya Grup

İstanbul Boğazı’nda büyük bir felaket atlatıldı. Dümeni kilitlenen tanker, tarihi Hekimbaşı Salih Efendi yalısına çarptı. Yalının büyük bir kısmının yıkıldığı kazada, yaralanan ya da hayatını kaybeden olmadı. Olaya tanık olan çevrede bulunan kişiler, kazayı cep telefonlarına kaydetti. Meydana gelen kazadan sonra, Boğaz çift yönlü olarak trafiğe kapatılırken, Ahırkapı’ya çekilen geminin kılavuz kaptanı, kazanın makine arızasından dolayı olduğunu ifade etti.

Fatih Sultan Mehmet Köprüsü altında arızalanan gemi, Hekimbaşı Salih Efendi yalısına çarparak durabildi. Öte yandan, ‘VITASPIRIT’ adlı Malta Bayraklı gemi, Ahırkapı’ya çekilirken, denizin altındaki elektrik kablolarına takılan gemi, 1 saatlik çalışma sonucu kurtarıldı.

VALİLİKTEN AÇIKLAMA

Kazanın ardından İstanbul Valiliği’nden yapılan açıklamada, ‘Kanlıca önlerinde makinasının bozulmasıyla dümeni kilitlenen gemi karaya doğru sürüklenerek Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nün Anadolu Yakası’nda bulunan Hekimbaşı Salih Efendi yalısına saat 15:30 civarında çarpmıştır. Kaza nedeniyle Boğaz trafiği çift taraflı durdurulmuş ve geminin çapasının denizin dibindeki elektrik kablolarına takıldığı tespit edilmiştir. Kablolardan kurtarılan gemi römorkörler ile güvenli bir şekilde Ahırkapı Demir bölgesine çekilmiştir. Olayda herhangi bir can kaybı yaşanmamıştır.’ İfadelerine yer verildi.

HEKİM BAŞI SALİH EFENDİ YALISININ TARİHİ

Günümüzde bir çok dizinin çekildiği, düğün, konser gibi çeşitli kültürel etkinliklerin gerçekleştirildiği kırmızı renkli Hekimbaşı Salih Efendi Yalısı, Boğaz’ın tarihi olarak en önemli yalılarının arasında yer alıyor. Yalının ilk sahibi olan Hekimbaşı Salih Efendi, Osmanlı İmparatorluğu’ndaki ilk tıp okulu Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane’den mezun olmuş ve saray başhekimi olarak 3 Osmanlı sultanının (2. Mahmud, 1. Abdülhamid ve Sultan 1. Abdülmecid) doktorluğunu yapmıştır. Bunun yanında maarif müsteşarlığı, botanik hocalığı ve Maarif Meclisi başkanlığı da yapan Hekimbaşı Salih Efendi’nin ünü Osmanlı sınırlarını aşmıştır.  Hekimbaşı Salih Efendi Yalısı,  içinde Hekimbaşı’nın hekimlik eşyaları, diploması gibi şahsi eşyalarının da muhafaza edildiği kişisel bir müze görevi de görmektedir.