Corona virüsü, marketlerde ve eczanelerde ürün bırakmadı

Türkiye'de ilk corona virüs vakasının açıklanmasının ardından vatandaşlar eczanelere ve marketlere akın etti.

Beşiktaş Medya Grup

Corona virüsünün hızla dünyaya yayılmasından dolayı artan endişeyle vatandaşlar marketlere, kasaplara ve eczanelere koştu. Beşiktaş'ta Çınar Eczanesi'nde dezenfektan malzemeleri, kolonya, ıslak mendil, ilaç gibi pek çok ürünü almak için sıra oluştu. Edinilen bilgilere göre, depolarda boşalmış durumda.

Öte yandan, Titiz Et Kasap'ta da benzer bir durum yaşanıyordu. Corona virüsünden endişe eden vatandaşların yüklü miktarda kasaptan et aldığı öğrenildi. Kasaptaki dolabın neredeyse boş kaldığı görüldü. Kasaptaki müşterilerin ileri sürdüklerine göre, marketlerde de bakliyat, makarna, peynir, süt gibi pek çok ürünün tükenme noktasına geldiğini, herkesin fazla fazla alarak evde depoladığı öğrenildi.

Çoğu israf olacak

Öte yandan, Sözcü'den edinilen bilgilere göre; marketlerdeki yoğunlukla ilgili Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, "Bunların çoğu israf olacak, belki de çöpe atılacak" dedi. 

İstanbul’daki marketlerde satış yoğunluğu yaşandı. Corona virüs nedeniyle gıda ve hijyen ürünü stoğu yapmak isteyen müşteriler market raflarını boşalttı. Raflardaki makarna, kuru gıda, şeker, kolonya gibi ürünlerin bittiği görüldü. Ayrıca bazı ürünler için raflara asılan ‘her müşteri için sınırlı sayı ile sınırlıdır’ uyarıları da dikkat çekti.

Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, “Biz corona virüs tehdidiyle marketlere hücum eden Almanları ayıplarken bizim milletimizin aynı davranışı göstermesini ben kabullenemiyorum.

Bizim ülkemizin insanı asildir ve ihtiyaçtan fazlasını da almaz. Bunların çoğu israf olacak, belki de çöpe atılacak. Bu aşırı taleple yaptığımız iş birebir stokçunun, vurguncunun ekmeğine yağ sürmektir.

Biz rafları boşaltınca, stokçu elindeki malları daha pahalıya piyasaya sürecek. Aslında bu suç. Bizim hem cezai kanunumuza hem Türk Ticaret Kanunu’nda stokçuluk, vurgunculuk, karaborsacılık yasak.

Girdi maliyetlerinde artış olmadan ya da döviz fiyatlarından etkilenmediği halde fiyatları yükseltmek, haksız ticari uygulama kapsamındadır ama asıl görev tüketiciye düşüyor. Tüketici, tüketmemekten gelen gücünü kullanmalı” dedi.

Ayrıca bazı ürünlerin marketlerde her müşteri için sınırlı satılması ile ilgili de Ağaoğlu, “Bazı satıcılar basiretli davranıp belirli miktarın üzerinde satış yapmıyorsa bu, biz tüketicilerin utancıdır. Tüketiciler bilinçli davranmalı, özellikle böyle dönemlerde her zaman bir haftalık aldığı ihtiyacını üç günlük olarak almalıdır. Yani ne alıyorsa yarısını, ne tüketiyorsa yarısını tüketmelidir” dedi.