Çocuk gelişimi ve IQ

Yapılan araştırmalara göre, çocuk gelişimi ve IQ seviyelerinde azalma ile beraber özellikle ailelerin bu konuda bilgilendirilmesini gerektirmektedir. Bunun için çocukların en az haftada 1 balık (OMEGA-3) tüketmesi gerekiyor. Bunun yanı…

Beşiktaş Medya Grup

Yapılan araştırmalara göre günümüzde dünyaya gelen yeni nesillerin IQ seviyelerinde azalma olduğu gözlemlendi. Amerikan Ulusal Bilimsel Akademisi dergisinde yazılan yazıda 1975 yılından itibaren IQ seviyesinde artış olduğu bilinirken, bu yıldan sonra durumun tersine gittiği açıklandı.

Bunun bir çok sebebi bulunmakta birlikte 1975’ten sonra IQ seviyesindeki azalmanın nedenleri araştırıldı ve matematiğin değişen teknikleri üzerinde duruldu. Ayrıca dil öğrenimindeki unsurların değişimi de sebep gösterildi. Bunun yanı sıra çocukların bilgisayar başında çok fazla zaman geçirmesi, teknolojik etkenlerin kullanımının fazlalaşması, tabletler, PC’ler gibi aletlerin kullanımının sıklığı da nedenler arasında gösterildi. Bunun yanı sıra beslenme de çok önemli. Yapılan bir diğer araştırmaya göre, yaşları 7 ila 9 arasında değişen çocukların haftada en az 1 kez balık yemesi, yemeyenlere göre IQ seviyelerinde ortalama 5 puanlık bir fark olduğu görüldü.

Bu sebebler aileleri bu konu hakkında bilgilendirmeli ve çocukların nasıl eğitim ve öğretim almaları gerektiği üzerine de duruldu. Ailelerin eğitim seviyesi, meslekleri ve medeni durumları gibi faktörlerin de çok etkili olduğu belirtilirken, balık yemenin IQ seviyesini etkilediği çocuğun zekasının arttığını tespit edildi.

Ayrıca balık yiyen çocukların zeka seviyesinin artışı yanı sıra daha iyi uyuduklarını ortaya çıkardı. Böylece iyi uyumak ve daha yüksek zeka arasında bir ilişki sonucuna da varılmış oldu. Yapılan araştırmada, Omega-3’ler sayesinde uyku düzeninin ve kalitesinin arttığına ve bunun da IQ düzeyini olumlu yönde arttırdığına dikkat çekildi.