Besin alerjisi ve sağlık

Besin alerjisi sanıldığının aksine çok yaygın değil ancak belirli yaşlarda ve bazı gıdalar bazı vücutlara alerji yapabilir. Önemli olan doğru tanı ile doğru tedavi uygulanmasıdır.

Beşiktaş Medya Grup

Besin alerjisi çocuklarda yıldan yıla değişiklik gösterdiği söyleniyor. Yıllar içersinde de değişiklik gösteren besin alerjisi ilk yıllarda yüzde 8’lere kadar çıkıp, çocuklarda ise yüzde 1’lere kadar düştüğü söyleniyor. Uzmanlara göre, besin alerjisi zamanla kayboluyor ve bildiğimizin aksine çok yaygın olmadığı vurgulandı.

Ancak besin alerjisi etkisinin yıllar içersinde bir çok kez oluşabileceği gözlemlenebilir ve alerjiye neden olan besinin mutlaka bırakılması gerektiği söz konusu.

Araştırmalara göre, besin alerjisinin varlığının tam anlamıyla anlaşılabilmesi amacıyla besinin ilk reaksiyonunun gözlemlenebilmesine dikkatleri çekiyor ve hastalık belirlendiğinde hemen o besinin kesilmesi gerektiği söyleniyor.

Ancak son zamanlarda çıkan haberlere göre besin alerjisi tanılarının hemen konulmasının yanlış olduğu vurgulanarak, temel besin öğelerinin beslenmeden çıkarılmasının bebekler, gebeler ve emziren anneler için risk faktörleri oluşabileceğinin de altı çiziliyor.

Çünkü bir besini kesmenin olumsuz sonuçları da olduğu biliniyor. Uzmanlar ise besin alerjisine sebep olan besini hemen kesmenin yanlış olduğunun da altını çizdi ve şöyle ifade etti, temel besin gıdalarının kendilerinde alerji oluşturma potansiyeli gördüklerinde o besini hemen kesmemeleri gerektiğini ve emin olmak için iyi bir gözlemleme yapılması gerektiğini belirttiler. Bir besin öğesini diyetten çıkartmak için düşünmemiz gerektiği belirtildi.

Bunun yanısıra besin alerjisinin belirtileri bulantı, kusma, ishal, vücudda kabarma, nefes alma zorluğu gibi belirtiler olabileceği gözlemlendi. Her yediğimizde eğer bu reaksiyonları veriyorsak o zaman belki de sizde besin alerjisi olabilir ve bir doktora görünmelisiniz.