Alkol bağımlılığının insan vücudundaki etkisi

Alkol bağımlılığı ve alkolün oluşturduğu tahribat erkekte ve kadında farklılık gösteriyor. Yapılan araştırmalarda kadınlar erkeklere göre daha çabuk bağımlı hale gelebiliyor.

Beşiktaş Medya Grup

Alkol bağımlılığı erkek ve kadınlarda farklılık gösteriyor. Su alkol dağılımını kolaylaştırırken, yağ alkolü tutar ve kadınlarda daha fazla yağ olduğundan vücudda alkol tutuluyor ve alkolün bedene etkisi daha fazla oluyor. Bu nedenle kadınlar alkola daha çabuk bağımlı hale gelebiliyor ve diğer sağlık sorunları erkeklere kıyasla daha sık oluşabiliyor. Bu olguya teleskoplama adı veriliyor.

Batılı toplumlarda erkekler arasında alkol tüketim daha yaygın olmasına rağmen hastalıkların meydana gelmesinde kadınlarında deneyimlediği bir gerçek. Ancak erkeklerin aşırı alkol tüketme sıklığı kadınların alkol tüketme sıklığından çok daha ötede. Yapılan araştırmaya göre özellikle 1991-2000 yılları arasında doğan kadınlar da erkekler kadar alkol tüketiyor ve alkole bağlı sağlık sorunları artıyor. ABD’de 2000-2015 tarihlerinde 45-64 yaş grubunda siroza bağlı ölümler erkeklerde yüzde 21 iken kadınlarda yüzde 57 olmuştur. 25-44 yaş grubunda ise erkeklerde yüzde 10 iken kadınlarda yüzde 18 olmuştur.

görülüyor. Alkol tüketiminin kadınlarda etkisinin oluşması sadece beden boyutu ile ilgili de değil. Yapılan araştırmalara göre karaciğerde alkolü işlemekte görevli olan ADH enzimi kadınlarda erkeklere göre çok daha az olduğu biliniyor ve kadın vücudu alkolden daha çok etkileniyor ve kadınlar alkole daha çabuk bağımlı hale geliyor.

Ayrıca sağlık sorunları kadınlarda daha çabuk gelişirken kadınlar erkeklere göre daha kısa sürede alkole bağımlı hale gelebiliyorlar, diğer kalp ve sinir hastalıkları hasarları ortaya çıkabiliyor.