EKONOMİ: AB’den Kokoreç’e Belçika standardı

EKONOMİ: AB’den Kokoreç’e Belçika standardı

Avrupa Birliği iki kez kızartılarak yenen Belçika patatesinin sağlığa zararlı olduğunu belirterek yasaklanmasını istedi. Kokoreç Türkiye’nin AB üyeliği sürecinde karşısına çıkıyor ama Belçika yıllardır yerel patates kızartmasını yemeye devam ediyor.

Avrupa Birliği iki kez kızartılan Belçika usulü patateslerde kanserojen madde oluştuğu uyarısı yaptı ve patateslerin kızartmadan önce haşlanmasını önerdi. Ancak bu teklif Belçikalaları kızdırdı.
Guardian’ın haberine göre; Belçika Turizm Bakanı Ben Weyts, “Biz patatesi böyle seviyoruz. Bu öneri kabul edilemez” diye konuştu. 1 Ocak 1958’den bu yana Avrupa Birliği üyesi olan Belçika birlikten yükselen itirazlara rağmen yıllardır iki kez kızartılmış patates kızartmasını yiyor.
Türkiye AB’ye üye olmak istediği zaman kokoreç sağlık koşullarına uymadığı gerekçesiyle yasaklanmıştı. Esnaf bunun üzerine ayağa kalkmıştı.

AYDIN’DA YASAKLANMIŞTI

3 Temmuz 2000 tarihinde ise Aydın’da AB uyum düzenlemeleri çerçevesinde kokoreç satışı hıfsızsıha tarafından yasaklanmıştı.
Avrupa Birliği ise 1996 yılında çıkan ‘deli dana’ krizi sonrası geçici olarak sakatat ithalatı ve ihracatını yasaklamıştı. Yasak 1998 yılının sonuna kadar sürdü.

TÜRKİYE YASAKLAMIŞTI

Türkiye de 1996’nın Haziran ayında AB’den et ithalatını, ‘‘İç piyasayı korumak” amacıyla yasaklamıştı. Avrupa Birliği ise buna misilleme olarak Türkiye’nin domates salçası ihracatını kotaya bağladı. 90’lı yılların sonunda yaz Türkiye’nin et yasağını kaldırması ve 19 bin ton et ithaline onay vermesi üzerine, Avrupa Birliği de domates salçası üzerindeki kotasını 16 bin tona çıkarttı.

SÖZCÜ

Sadece paylaşmak için...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Yorum yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*