Bitter çikolatanın faydaları şaşırtıyor

Faydaları çok!..

Bitter çikolata deyip geçmeyin.. Çünkü bu bileşim vücutta farklı tesirlere uzun süreli etkilere de neden olabiliyor. şeker, kakao yağı ve çikolata likörü birleştirerek yapılır. Bitter çikolata sütlü çikolataya göre daha yüksek kakao oranına sahiptir ve araştırmalar bitter çikolatanın sağlığa bir çok yararları olduğunu göstermiştir. Bitter çikolatanın besin değerleriyle sağladığı bir çok katkıyı ortaya çıkarmıştır bunlardan en önemlileri ise kalp ve damar sağlığı ile ilgilidir. Bitter çikolata da çilek, domates, soya fasulyesi, yeşil çay ve kırmızı şarap gibi bazı meyve ve sebzelerde bulunan flavanoller denilen antioksidan, flavonoidler içerir. İyi haber ise bitter çikolatada bulunan flavanollerin yüzdesinin çok daha yüksek olmasıdır. Bunlar serbest radikalleri devre dışı bırakarak kalp sağlığının korunmasını sağlayan çok önemli antioksidanlardır. Serbest radikaller tıkalı damarlara yol açan, kandaki kötü kolesterol miktarını arttırırlar. Flavanoller, arter duvarlarını genişleterek kanın damar içinde kolay akışını sağlayan nitrik oksit üretimini teşvik ederler. Düzenli bitter çikolata tüketmek kan basıncının düzenlenmesinde ve kolesterol düzeylerinin azaltılmasında yardımcı olabilir. Bitter çikolata kalp krizi ve felce yol açabilen arterlerdeki plak oluşumunu da engeller. Bitter çikolatanın düşük glisemik indeksi vardır. Bu da diğerlerinin aksine bitter çikolata tüketiminin ardından kan şekerinin yavaş salınması demektir. Bitter çikolatadaki antioksidanlar vücudun insülin için duyarlılığını geliştirmeye yardımcı olur. Bitter çikolatada ruh halimizi düzelten ve zevk veren bazı bileşenler vardır. Bu doğal bir uyarıcıdır ve kahvede bulunan kafeinden çok daha hafif olan teobromin içerir. Bitter çikolata beyinde endorfin ve diğer nörokimyasalların üretimini teşvik etmektedir. Tüm bu nörokimyasalların kişinin ruh halini canlandırıcı, çoşku verici etkileri vardır. Bitter çikolata ayrıca bir antidepresan olarak etki eden serotonin içerir. Haftada üç gün, günde yaklaşık 10 gram bitter çikolata tüketmenin bir kişide stres hormonu düzeylerini düşürmeye yardımcı olduğu bulunmuştur. Bitter çikolata içindeki flavanoller kan akımını artırarak ve UV ışığı emerek cildin pürüzsüz ve sağlıklı tutulmasına yardımcı olurlar. Ancak, çikolata kalori ve doymamış yağlar bakımından zengin olduğundan tüketimi sınırlı olmalıdır.

Sadece paylaşmak için...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Yorum yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*